Hyundai Motor in SK Innovation v partnerskem sodelovanju vzpostavljata ekosistem baterij za električna vozila

četrtek, 10. september 2020

Južnokorejska avtomobilska skupina Hyundai Motor Co. je vzpostavila partnersko sodelovanje z družbo SK Innovation, hčerinsko družbo južnokorejske SK Group, da bi vzpostavila ekosistem baterij za električna vozila. Partnersko sodelovanje bo vključevalo različna poslovna področja, povezana z najemom baterij za električna vozila, storitvami upravljanja baterij ter ponovno uporabo in recikliranjem izrabljenih baterij.

Namen skupnega partnerstva je zmanjšati emisije ogljikovega dioksida, optimizirati zasnovo za povezavo električnih avtomobilov in baterij ter vzpostaviti cikel, ki zajema vse procese v življenjskem ciklu baterije, od proizvodnje do recikliranja.

Cilj avtomobilske skupine Hyundai je do leta 2025 izdelati 44 okolju prijaznih modelov, vključno z 23 popolnoma električnimi vozili.

Hyundai in SKI sta se dogovorila, da bosta izvedla empirični postopek zbiranja in preverjanja rabljenih baterij iz električne različice športnega terenskega vozila Kia Niro, hkrati pa bosta uporabila baterije za druge namene ter iz izrabljenih baterij odstranila kovine z ekonomsko vrednostjo. Dragocene materiale v baterijah, kot so aluminij, kobalt, nikelj, litij in druge vrste kovin, je mogoče predelati in reciklirati. Južnokorejski izdelovalci baterij so razvili posebne tehnologije, s katerimi lahko iz izrabljenih baterij obnovijo ključne materiale.

"Pričakujemo, da bo to imelo pozitivno vlogo pri krepitvi konkurenčnosti Hyundai-Kia na trgu električnih vozil, hkrati pa tudi pri širitvi ponudbe okolju prijaznih električnih vozil," je dejal glavni direktor Hyundai Motor za inovacije, Chi Young-cho.

Hyundai stalno širi svoj sektor obnovljive energije, saj povpraševanje po skladiščenju energije narašča zaradi globalnega prehoda z ogljikovih virov energije na zemeljski plin in obnovljive vire. Skupina je junija 2018 vzpostavila strateško partnerstvo s finsko družbo Wärtsilä za trženje sistema za shranjevanje energije (ESS) za recikliranje baterij, v septembru 2019 pa se je povezala s Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), upravljavcem jedrskih elektrarn, za dobavo sistemov za shranjevanje energije z zavrženimi baterijami. Junija letos se je Hyundai povezal s Hanwha Q Cells, proizvajalcem foto-voltaičnih sončnih celic, pri razvoju sistema za shranjevanje energije, ki reciklira izrabljene baterije.

Skupina Hyundai Motor Co. je bila ustanovljena leta 1967 in ima sedež v Seulu, v Južni Koreji. V letu 2019 je skupina ustvarila 105.746,42 mlrd KRW ali 75,43 mlrd EUR, zaposluje pa približno 70.000 delavcev.

Podjetje SK Innovation Co., Ltd je bilo ustanovljeno leta 2007 in ima prav tako sedež v Seulu v Južni Koreji. V letu 2019 je podjetje ustvarilo prihodke v višini 49.876,53 mlrd KRW ali 35,58 mlrd EUR, zaposluje pa 2.082 delavcev.

Podpredsednik Hyundai Motor Group Eui-Sun Chung (desno) in predsednik SK Group Chey Tae-win (levo) v tovarni baterij za električna vozila SK Innovation v mestu Seosan v provinci South Chungcheong.

Viri: Factiva, The Korea Herald

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije