Hyundai napoveduje, da bo njegova nova linija vozil Ioniq pospešila globalno prodajo električnih vozil

torek, 11. avgust 2020
Proizvajalec avtomobilov Hyundai Motor Co iz Južne Koreje ustvarja novo linijo električnih vozil, ki jih bo prodajal pod blagovno znamko Ioniq. Lansiranje nove linije je del strategije podjetja, da do leta 2025 postane tretji največji prodajalec električnih vozil na svetu. Do leta 2025 namerava Hyundai doseči 10 % globalne prodaje električnih vozil.
 
Ker si proizvajalci električnih vozil še vedno prizadevajo za pridobivanje tržnih deležev na večini večjih trgov, bodo najpomembnejši Hyundaievi konkurenti tradicionalni proizvajalci avtomobilov, kot sta Volkswagen AG in General Motors Co. Oba konkurenta sta že napovedala, da nameravata do leta 2025 proizvesti in prodati 1 mio ali več električnih vozil na leto, medtem ko si Tesla Inc. iz Kalifornije prizadeva ohraniti svoj trenutni položaj vodilnega proizvajalca električnih vozil na svetu. Tesla napoveduje, da bo družba leta 2025 prodala že več milijonov vozil.
 
Hyundai je predstavil svoj prvi Ioniq že pred štirimi leti. Takrat je bil to le model kompaktne kombi-limuzine, ki je ponujala izbiro treh pogonskih sklopov: običajni plinsko-električni hibrid, plug-in hibrid in čisti električni akumulator. Proizvodnja vseh teh modelov se bo nadaljevala.
 
Hyundai sedaj načrtuje še predstavitev treh električnih modelov blagovne znamke Ioniq. Prvi model, Ioniq 5, bo Hyundai lansiral v letu 2021. To bo srednje velik SUV, ki je bil premierno predstavljen že lani na avtomobilskem sejmu v Frankfurtu. Opremljen bo z baterijami podjetja SK Innovation. Z enim polnjenjem bo lahko prevozil 450 km, za hitro polnjenje pa bo potreboval 20 minut. Drugi model bo Ioniq 6. To bo srednje velika limuzina, ki naj bi na trg Južne Koreje prišla leta 2022. V začetku leta 2024 bo na voljo še Ioniq 7, ki bo SUV srednje velikosti. 
Po podatkih Bloomberg NEF bo do leta 2040 prodaja električnih avtomobilov v svetu predstavljala že 58 % celotne prodaje avtomobilov. Trenutno je delež prodaje električnih avtomobilov v svetu le 2,7 %.


Viri: Factiva, Reuters, Korea JoongAng Daily

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije