IKEA je prodala rusko tovarno Novgorod lokalnemu podjetju

četrtek, 30. marec 2023
 

Ikea je lokalnemu podjetju prodala tovarno v ruskem mestu Novgorod

Po več kot enem letu po prekinitvi svojih dejavnosti v Rusiji je švedska pohištvena veriga IKEA konec marca prodala svojo tovarno v ruskem mestu Novgorod. Kupec je lokalno podjetje Invest Plus.

Kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino je IKEA, podobno kot druge zahodne družbe, ustavila vse maloprodajne in proizvodne dejavnosti v Rusiji. IKEA je lani poleti za kratek čas obnovila spletno prodajo, del podjetja pa v Rusiji še vedno upravlja 14 nakupovalnih centrov z blagovno znamko MEGA.

Skupina Ingka, ki je lastnica večine trgovin IKEA, je že februarja začela iskati kupce za svoje trgovske centre v Rusiji.

Iz skupine IKEA so sporočili, da je bil prodajni proces tovarne v Novgorodu strukturiran in postopen, saj so si želeli poiskati novega lastnika z dobrim poslovnim načrtom in sposobnostjo za razvoj poslovanja.

"Postopek sklenitve posla ni bil lahek in je bil precej dolgotrajen," je v izjavi za javnost dejal izvršni direktor Invest Plusa Vadim Osipov, pri tem pa se je zahvalil vsem vpletenim stranem, skupini IKEA, ruskim in švedskim regulatorjem ter ruskemu ministrstvu za industrijo in trgovino.

Cilj novega lastnika je, da zelo kakovostne in priljubljene izdelke, ki jih je proizvajala novgorodska tovarna, čim prej vrne na ruski pohištveni trg.

Tovarna v Novgorodu je bila največja izmed nekdanjih proizvodnih enot IKEA v Rusiji, saj je proizvedla več kot 7 mio omar in kuhinjskega pohištva na leto.

Novi lastnik IKEA tovarne v Novgorodu namerava obdržati večino zaposlenih v tovarni, vsaj za obdobje prvega leta. Polno proizvodnjo naj bi ponovno vzpostavil v naslednjih dveh do treh mesecih.
 

Izstope zahodnih podjetij iz ruskega trga mora odobriti vladna komisija

Izstopi zahodnih podjetij iz ruskega trga so precej zapleteni, saj morajo posle, ki vključujejo podjetja iz tako imenovanih neprijaznih držav, torej tistih, ki so uvedle sankcije proti Rusiji, odobriti vladna komisija.

Invest Plus je družba za posebne namene in je v lasti Osipova, ki je tudi predsednik uprave in solastnik Slotexa, vodilnega ruskega proizvajalca laminatov in kuhinjskih plošč.

Ruska vlada je februarja odobrila prodajo Slotexu, proizvajalcu lesa Luzalesu pa je dala tudi pravico do dokončanja posla za dve drugi tovarni.

Luzales je 24. marca sporočil, da je zaključil prevzem dveh tovarn, IKEA Tikhvin v Leningrajski regiji in IKEA Vyatka v Kirovski regiji.

Luzales LLC, proizvajalec lesa s sedežem v Syktyvkarju, namerava do letošnjega poletja ponovno zagnati proizvodnjo pohištva v nekdanjih tovarnah IKEA v regijah Leningrad in Kirov. Iz podjetja so sporočili, da bodo tovarne izdelovale pohištvo za izobraževalne ustanove.
Viri: Factiva, Reuters, bne IntelliNews


Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Težave ruske lesne industrijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: