Indija je bila v letu 2019 peti največji avtomobilski trg na svetu

četrtek, 20. avgust 2020

V letu 2019 je bila Indija peti največji avtomobilski trg na svetu z domačo prodajo 21,5 mio vozil. Izvoz avtomobilov je v tem letu dosegel 4,77 mio vozil, od tega so dvokolesniki predstavljali 73,9 %.

V zadnjih letih so indijski avtomobilski proizvajalci veliko izvažali v zahodno Azijo, Latinsko Ameriko in Azijsko-pacifiško regijo ter postali ključni dobavitelji v svetovni vrednostni verigi. Uspeh na domačem trgu so izkoristili za impresivno širitev na mednarodne trge, zlasti v segmentih dvokoles, kmetijske opreme in avtomobilskih sestavnih delov.

Zadnjih nekaj let je na področju avtomobilskih komponent prevladoval uvoz s Kitajske. Po podatkih indijskega združenja proizvajalcev avtomobilskih komponent uvozi Indija približno 26 % celotnega uvoza avtomobilskih delov iz Kitajske.

Med največje avtomobilske proizvajalce v Indiji sodijo podjetja Hero MotoCorp, Mahindra & Mahindra, Maruti Suzuki, Ashok Leyland Ltd in Tata Motors Ltd.

Hero MotoCorp:
Podjetje Hero MotoCorp je bilo ustanovljeno leta 1984 in je danes največji proizvajalec dvokoles v državi. V povprečju proda več kot 7 mio dvokolesnikov na leto in predstavlja vsak drugi prodani motocikel v Indiji. Leta 2011 je Hero od svojega nekdanjega partnerja Hero Honda odkupil delež in začel svojo samostojno pot kot Hero MotoCorp. Od takrat podjetje ni le ohranilo svoje vodilne vloge v Indiji, temveč se je tudi močno razširilo na globalne trge, v Azijo, Afriko, Zahodno Azijo ter Južno in Srednjo Ameriko. V zadnjem desetletju se je Hero Moto Corp spremenil v pravo multinacionalko z globalno delovno silo, ki vključuje ljudi iz skoraj 10 različnih držav, vključno z Indijo, Nemčijo, Francijo, Združenim kraljestvom, Kolumbijo in ZDA. Podjetje proizvaja v treh državah, v Indiji, Bangladešu in v Kolumbiji. V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31.3.2020, je podjetje s sedežem v New Delhiju ustvarilo 3,2 mlrd EUR prihodkov, zaposlovalo pa je 29.690 delavcev.

Mahindra & Mahindra:
Proizvajalec Mahindra & Mahindra (MandM) je svoje prvo vozilo sestavil leta 1947, danes pa ponuja široko paleto izdelkov, kot so SUV vozila, električna vozila, gospodarska vozila, tovornjaki, avtobusi, traktorji, dvokolesniki in gradbena oprema. Podjetje je svoja vozila začelo izvažati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Danes lahko njegova vozila in traktorje najdemo po vsem svetu. Podjetje vključuje nove tehnologije v svojo proizvodnjo, poudarek pa je na izboljšanju proizvodnje z digitalno in aditivno proizvodnjo, umetno inteligenco ter robotiko in avtomatizacijo. Podjetje je v zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca 2020, ustvarilo prihodke v višini 10,6 mlrd EUR, zaposlovalo pa je 58.946 delavcev.

Maruti Suzuki:
Maruti Suzuki je največji indijski proizvajalce osebnih avtomobilov, ki predstavlja več kot 50 % domačega avtomobilskega trga. V treh in pol desetletjih je prodal več kot 20 mio avtomobilov. Podjetje, ki je znano po zelo učinkovitih in vitkih proizvodnih procesih, na leto proizvede 1,5 mio avtomobilov. V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31.3.2020, je podjetje ustvarilo 8,5 mlrd EUR prihodkov, zaposlovalo pa je 33.282 delavcev.

Ashok Leyland Ltd:
Podjetje deluje v segmentu proizvodnje gospodarskih vozil in finančnih storitev (financiranje vozil in stanovanj). Njegovi izdelki vključujejo avtobuse, tovornjake, lahka vozila in obrambna vozila. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1948, sedež pa ima v mestu Chennai v Indiji. V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31.3.2020, je podjetje ustvarilo 2,4 mlrd EUR prihodkov in zaposlovalo 22.956 delavcev. 

Tata Motors Ltd:
Proizvajalec Tata Motors Ltd. je proizvajalec motornih vozil. Deluje v segmentu avtomobilizma in drugih dejavnosti. Delovanje avtomobilskega segmenta vključuje vse dejavnosti, povezane z razvojem, oblikovanjem, proizvodnjo, montažo in prodajo vozil, vključno s financiranjem vozil, pa tudi s prodajo rezervnih delov in dodatne opreme. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1945 in ima sedež v Bombaju v Indiji. Podjetje je v zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31.3.2020, ustvarilo 29,8 mlrd EUR prihodkov, zaposlovalo pa je 108.118 delavcev. 

Viri: Factiva, India Today

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije