Indijska turistična industrija je ostala brez vladne finančne podpore

četrtek, 21. maj 2020

Indijska turistična industrija, ki je bila zaradi izbruha korona virusa med najbolj prizadetimi v državi, je izrazila nezaupanje in šok, saj vlada temu sektorju ni namenila nobenega ukrepa pomoči. Indijska turistična podjetja so pričakovala vladne ukrepe in olajšave kot del vladnega paketa pomoči, ki je namenjen krepitvi gospodarstva in podpori industrijam, ki jih je pandemija močno prizadela. Gostinstvo in turizem sta namreč zaradi zaustavitve poslovanja med pandemijo izgubila ogromno prihodkov in delovnih mest.

Indijsko združenje turističnih ponudnikov (IATO), ki predstavlja več kot 1.600 izvajalcev turističnih storitev, je pozvalo vlado, naj turistični industriji zagotovi ukrepe za pomoč. Ocenjujejo namreč, da je v Indiji ogroženih 38 mio delovnih mest, povezanih s turizmom, izpad prihodkov v turistični industriji pa lahko prinese veliko izgubo celotnemu indijskemu gospodarstvu.

Indijska turistična industrija je bila prizadeta že v februarju, ko so številne države odpovedale mednarodne lete in vizume, začenši s Kitajsko, nato pa so sledile še Italija, Iran, Koreja in pozneje vse druge države. IATO je vlado zaprosil za finančno podporo, ki bi vključevala vračila predplačil letalskim prevoznikom za letalske vozovnice, vračilo predplačil za luksuzne vlake in safari. Prav tako zahtevajo finančno pomoč za letalske prevoznike, znižanje stroškov za vizume ter druge ukrepe, ki bi pripomogli, da bi Indija spet postala privlačna destinacija za tuje turiste.

IATO meni, da bo indijska turistična industrija zaradi pomanjkanja krovne usmeritve vlade in brez finančne podpore zamrla. Združenje je tudi predlagalo ustanovitev namenskega dolgoročnega sklada za obresti in zavarovanje za izplačilo plač in operativnih stroškov ter najmanj 12 mesecev popolne oprostitve fiksnih centralnih, zakonskih državnih ter bančnih obveznosti, brez obresti. 

Indijska turistična industrija ustvari okoli 10 % BDP. V letu 2019 je turistični sektor v Indiji predstavljal 8,1 % vseh delovnih mest v državi. Število delovnih mest v turizmu naj bi po napovedih do leta 2028 doseglo 52,3 mio. 

Mednarodne hotelske verige povečujejo svojo prisotnost v državi, saj bodo konec leta 2020 imele približno 47 % delež v indijskem sektorju za turizem in gostinstvo, do konca leta 2050 pa se bo delež po napovedih povzpel na 50 %.

Indija je tudi tretja največja država na svetu glede na investicije v turistični sektor. V letu 2018 je vrednost investicij v indijski turistični sektor znašala 45,7 mlrd USD, kar predstavlja 5,9 % ceotnih nacionalnih investicij. V obdobju december 2019 – april 2020 je indijski hotelski in turistični sektor pritegnil približno 14,42 mlrd USD neposrednih tujih investicij.

Viri: Factiva; Indian National Press Bombay Inc., HT Media, The Economic Times

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma