Industrija video iger - pomembna sila razvoja srbskega gospodarstva

ponedeljek, 26. september 2022

Industrija video iger je pomembna sila razvoja Srbije, kjer je v 130 igralniških podjetjih zaposlenih kar 3000 ljudi, prihodki teh podjetij pa so samo v minulem letu ustvarili za skoraj 125 milijonov evrov prihodkov, so povedali  regionalnem srečanju "Level Up your IP:101 Strategies for Videogame Developers", ki je potekalo na Gospodarski zbornici Srbije.

"Zaradi hitre rasti igralniške industrije in njene globalne pomembnosti ima zaščita pravic intelektualne lastnine ključno vlogo pri nadaljnjem razvoju tovrstnega poslovanja v Srbiji," je poudaril Mihailo Vesović, direktor sektorja za strateške analize, storitve ter internacionalizacijo pri Gospodarski zbornici Srbije.
 

Idustrija videoiger naj bi v letu 2026 presegla vrednost 330 milijard dolarjev

"Z več kot 200 milijardami dolarjev letno je industrija video iger tako v svetu kot pri nas neverjetna sila razvoja. V Srbiji že več kot 130 podjetij v tej panogi zaposluje kar 3000 ljudi," je omenil Vesović. "Za to hitro rastočo industrijsko panogo se predvideva, da bo v letu 2026 presegla vrednost 330 milijard dolarjev, število igralcev iger na svetu pa bo kmalu doseglo tri milijarde."

Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualno lastnino, je izpostavil dejstvo, da je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja delež nematerialnih dobrin, izumov, blagovnih znamk, industrijskega designa v posameznih podjetjih znašal 17 odstotkov, danes pa znaša kar 85 odstotkov! 5 odstotkov srbskega BDP ustvarijo kreativne industrije, več kot polovico s področja IKT.

"Na intelektualni lastnini temeljijo celotne gospodarske panoge. Zato mora vsaka moderna družba poleg vsega ostalega še kako poskrbeti za zaščito intelektualne lastnine. Tudi s poudarkom na dodatnem izobraževanju na tem področju in to predvsem svojih gospodarstvenikov, akademikov ter vseh drugih, ki delujejo na kulturnem in gospodarskem področju v naši državi," je dodal Marić.

Sektor IKT v Srbiji je v zadnjih letih dosegel veliko rast, igre na srečo pa skupaj s tehnologijo blockchain veljajo za eno najbolj obetavnih panog. Trije največji prevzemi v Srbiji, ki so se zgodili v sektorju IKT, so prišli iz igralniškega sektorja, je spomnil Relja Bobić, programski direktor Združenja industrije video iger Srbije.

Virag Halgand, vodja oddelka za države osrednje Evrope, Mediterana in Baltika pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino, je poudarila, da je 300 milijard dolarjev prometa v obdobju zadnjih dveh let  potrdilo, da industrija video iger raste, enako velja za povpraševanje.

Na prireditvi, ki je na srbski gospodarski zbornici potekala v hibridni obliki, je sodelovalo več kot 170 vodilnih domačih in tujih strokovnjakov s področja intelektualne lastnine, pravnikov in ustvarjalcev video iger.

Regionalno srečanje sta organizirala Svetovna organizacija za intelektualno lastnino WIPO in Zavod za intelektualno lastnino Srbije v sodelovanju s Službo za inovacije Gospodarske zbornice Srbije in združenjem Serbian Games Association SGA.  

Vir: EkapijaPripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:


Novi trendi v zlati dobi industrije video iger

Storitve slovenskih poslovnih klubov