Inflacija v ZDA

ponedeljek, 06. junij 2022
 

V ZDA iščejo načine za zajezitev inflacije

Problematika inflacije v ZDA zaposluje najvišje nivoje odločanja. Joe Biden, predsednik ZDA, se je v zadnjih tednih maja 2022 srečal z Jeromeom Powellom, predsednikom centralne banke, in glavna tema je bila iskanje načinov za zajezitev inflacije. Ukrepi centralne banke bi lahko upočasnili rast novih delovnih mest s sedanjih 500.000 na mesec na samo 150.000.

Dvigovanje obrestne mere, nadgradnja infrastrukture, gradnja novih stanovanj, znižanje cen zdravil, reševanje problematike dostav in še drugi ukrepi so v fazi izvajanja.

Resnost problema naraščajoče inflacije v ZDA je potrdila tudi Janet Yellen, ministrica za finance, ki je podcenjevala grožnjo visoke inflacije. Vzrok za skok inflacije v letu 2021 naj bi bilo hitro okrevanje gospodarstva po prvem cepljenju proti COVID 19, a po začetku vojne v Ukrajini se je inflacija še dvigovala.

Centralna banka je svojo glavno obrestno mero zvišala za 75 bazičnih točk v razponu 0,75 % in 1 %. Pričakovati pa je dodatno povečanje za 50 bazičnih točk.

Letna stopnja inflacije v ZDA se je aprila znižala na 8,3 %, saj je bila v marcu 2022 najvišja v zadnjih 41 letih in to je 8,5 %. Dvignile so se cene energentov (bencin 43,6 %), hrane za 9,4 % in nepremičnin za 5,1 %. Znižanje inflacije v aprilu 2022 kaže, da je le-ta v ZDA lahko dosegla svojo najvišjo točko, a je težko pričakovati, da bo v kratkem padla na raven pred pandemijo in bo sigurno še dolgo ostala nad 2 %, kar pa je cilj zaželen % inflacije s strani centrale banke v ZDA.

Več informacij: www.tradingeconomics.com

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Ocena EIU: Vpliv ukrajinske krize na ZDA