Intel bo vložil 80 mlrd EUR v povečanje zmogljivosti čipov v EU

četrtek, 09. september 2021

Ameriška tehnološka družba Intel Corporation namerava v naslednjem desetletju v Evropo investirati 80 mlrd EUR (95 mlrd USD) v povečanje proizvodne zmogljivosti čipov v regiji in odpreti svojo tovarno polprevodnikov na Irskem za proizvajalce avtomobilov.
 
Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger je na avtosalonu IAA v Münchnu dejal, da bo družba do konca leta objavila lokacije 2 novih evropskih tovarn za izdelavo čipov, ki bi jima sčasoma lahko sledilo še drugih 6. Pojavljajo se različna ugibanja o možnih proizvodnih lokacijah, predvsem se omenjata Nemčija in Francija, pa tudi Poljska, kjer je Intel že prisoten. Nove tovarne naj bi zadovoljile veliko povpraševanje po čipih, še zlasti v avtomobilski industriji.

Tudi konkurenčna družba, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ki je največji svetovni proizvajalec čipov, namerava v naslednjih 3 letih investirati rekordnih 100 mlrd USD v povečanje proizvodnih zmogljivosti. Južnokorejski konkurent Samsung Electronics Co. je prejšnji mesec prav tako napovedal, da namerava v naslednjih 3 letih povečati naložbe za tretjino, na več kot 205 mlrd USD, ter si hkrati prizadevati, da bi postal vodilni globalni konkurent v proizvodnji čipov.

Globalno pomanjkanje čipov je še posebej močno prizadelo proizvajalce avtomobilov, saj so zaradi pomanjkanja številni morali zmanjšati svojo proizvodnjo. Intel namerava pomagati proizvajalcem avtomobilov, da se naučijo izdelovati čipe z uporabo Intel tehnologije za proizvodnjo čipov "Intel 16", kasneje pa preiti na tehnologije "Intel 3" in "Intel 18A". Ti proizvodni procesi bi bili veliko naprednejši od večine procesov, ki se trenutno uporabljajo v avtomobilski industriji. Intel je dejal, da je skoraj 100 proizvajalcev avtomobilov in ključnih dobaviteljev, vključno z BMW AG, Volkswagnom AG, Daimlerjem AG in Boschom, izrazilo podporo tem programom.

V družbi Intel so prepričani, da bodo čipi do leta 2030 predstavljali 20 % stroškov vozil, kar je petkrat več kot leta 2019, ko so predstavljali le 4 % stroškov. Gelsinger ocenjuje, da bo globalni trg avtomobilskih čipov v naslednjem desetletju vreden že 115 mlrd USD, kar je še enkrat toliko kot je sedanja vrednost trga.

G. Gelsinger se je v zadnjih mesecih srečal z vodilnimi politiki v Bruslju in državah EU, da bi pridobil finančno podporo za širitev Intela. S subvencijami bi bile evropske tovarne konkurenčnejše od azijskih.

Družba Intel Corporation se ukvarja z oblikovanjem, proizvodnjo in prodajo računalniških izdelkov in tehnologij. Ponuja računalniške, omrežne, podatkovne in komunikacijske platforme. Družba je bila ustanovljena leta 1968, sedež pa ima v Santa Clari v Kaliforniji. V letu 2020 je družba ustvarila 77,86 mlrd USD prihodkov, kar je 8,2 % več kot leta 2019. Konec leta 2020 je družba zaposlovala 110.600 delavcev. 
Viri: Factiva, Reuters, Dow Jones, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav