Irska bo začela izvažati goveje meso na Kitajsko

sreda, 02. maj 2018

Irska je postala prvi evropski izvoznik govejega mesa na Kitajsko. Dogovorjenih dobav ima že za preko 100 mio EUR. Irska je prva evropska država, ki je prebila led in vstopila na kitajski trg govejega mesa. Če ji bodo sledile še druge evropskem države, bi to sčasoma lahko ustvarilo trgovino, vredno več milijard EUR letno.

Kitajska, kjer hitro rastoči srednji razred spodbuja rast porabe govejega mesa, je trenutno drugi največji uvoznik govejega mesa na svetu. Vstop na kitajski trg je za Irsko velika priložnost, saj je to trg s skoraj 1,5 mlrd prebivalcev in zato že majhen del tega trga lahko prinese velike gospodarske koristi. Goveje meso ima na Kitajskem precej manjši tržni delež kot svinjina, a postaja med potrošniki vedno bolj priljubljeno. Naraščajoče povpraševanje in visoke cene domačega mesa pa spodbujajo njegov uvoz.

Irski minister za kmetijstvo, prehrano in pomorstvo Michael Creed, je ob napovedi preboja na kitajski trg dejal, da je odprtje in razvoj novih trgov ključni del odziva Irske na gospodarske negotovosti, ki izhajajo iz Brexita. Združeno kraljestvo trenutno predstavlja 50 % irskega uvoza govejega mesa, kar lahko povzroči resne težave, ko bo Združeno kraljestvo izstopilo iz EU.

Irska bo na Kitajsko najprej izvažala zamrznjeno goveje meso brez kosti, a bo sčasoma razširila svojo paleto izdelkov.

Trije irski predelovalci govejega mesa so že dobili odobritev za izvoz s strani Kitajske. To so podjetja ABP iz mest Clones in Co. Monaghan, Slaney Meats iz mesta Cox Wexford in Donegal Meat Processors iz mesta Carrigans. V kratkem bo dovoljenje dobilo še pet drugih irskih podjetij. Za izvoz na Kitajsko se je potegovalo skupno 25 irskih podjetij, ki predelujejo goveje meso.

Minister Creed bo maja 2018 peljal na Kitajsko irsko gospodarsko delegacijo, da bi še bolj utrdili gospodarsko sodelovanje. Gre namreč za počasen in zapleten proces, ki ima diplomatske, politične in tehnične ovire.

Minila so že tri leta, odkar je Peking uradno ukinil prepoved izvoza irskega govejega mesa na Kitajsko, ki so jo uvedli po krizi BSE, znani kot bolezen norih krav.

Vir: Irish Voice

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije