Italijanska živilska skupina Newlat Food SpA kupuje mlekarno Centrale del Latte d'Italia SpA.

torek, 24. marec 2020

Živilska skupina Newlat Food SpA iz Italije je ob finančnem poročilu za prvo četrtletje 2020 objavila, da začenja ekskluzivna pogajanja za nakup večinskega deleža v italijanski mlekarni Centrale del Latte d'Italia SpA. Skupina Newlat, ki ima sedež v Parmi, je že podpisala pismo o nameri z investitorjem Finanziaria Centrale del Latte iz Torina, ki je trenutno večinski delničar družbe Centrale del Latte d'Italia SpA.

Nakup deleža v lokalni mlekarni je v skladu s strategijo skupine Newlat, ki načrtuje rast z združitvami in prevzemi. Skupina je že oktobra 2019 začela s trgovanjem na milanski borzi. V letu 2020 Newlat načrtuje nakup delnic v višini 200 mio EUR. Nakup večinskega deleža v lokalni mlekarni bi skupini Newlat povečal skupne letne prihodke na 500 mio EUR.
 
Skupina Newlat proizvaja testenine, pekovske izdelke in otroško hrano. V letu 2019 je skupina na letni ravni povečala prihodke za 4,9 % na 320,9 mio EUR, EBITDA pa za 16,9 % na 28,3 mio EUR. Neto dobiček je v letu 2019 znašal 10,3 mio EUR, kar je precejšen porast od leta 2018, ko je znašal 5,9 mio EUR. V prvih dveh tednih marca 2020 je skupina povečala povprečne prihodke za 35 %, kar je posledica kopičenja zalog potrošnikov zaradi trenutne situacije glede korona virusa v državi. Skupina trenutno zaposluje 1.096 delavcev.

Mlekarna Centrale del Latte d'Italia SpA ima sedež v Torinu in proizvaja sveže mleko, trajno mleko, jogurte, smetano in sir, proizvaja pa tudi svežo zelenjavo, jajca, testenine, sladice, svežo solato, sušeno meso in pesto omake. Svoje izdelke izvaža tudi na Kitajsko, Hong Kong, Macao, Združene arabske emirate, Kuvajt, Savdsko Arabijo in Oman. V letu 2019 je podjetje ustvarilo prihodke v višini 178 mio EUR.
 
Vir. Factiva; Just Food

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije