Italijanski Enel je napovedal svoj novi, zeleni vodikov projekt

torek, 23. junij 2020

Italijanska energetska skupina Enel bo prihodnje leto začela s svojim novim zelenim vodikovim projektom, saj želi do leta 2050 postati proizvajalka električne energije brez ogljika.

Skupina se bo sprva osredotočila na trge ZDA, Čile in Španijo. V ZDA se bodo fokusirali predvsem na Teksas, kjer ima skupina svoje vetrne in sončne elektrarne. Vse te tri države, kjer ima Enel ogromno kapacitet obnovljivih virov energije, predstavljajo obetavne trge za proizvodnjo vodika.

Skupina Enel, ki ima v lasti špansko podjetje Endesa, bo na svoje sončne in vetrne elektrarne nameščala elektrolizatorje, ki s pomočjo elektrike razdelijo vodo na vodik in kisik. Tako bodo proizvajali vodik, ki ga bodo uporabili za shranjevanje energije ali za prodajo industrijskim odjemalcem in s tem pomagali pri dekarbonizaciji njihovih procesov. Enel ima namen zgraditi obsežne elektrarne, katerih četrtina zmogljivosti bo namenjena obnovljivi energiji. V prvem letu bodo začeli z 2-3 projekti, ki bodo pokazali, če je ta poslovni primer dober.

Enel se že pogovarja s številnimi podjetji, ki so zainteresirana za podpis dolgoročnih pogodb o dobavi vodika, predvsem s tistimi, ki proizvajajo kemikalije, jeklo, cement in z rafinerijami.

Čeprav je trenutno vodik drag za široko uporabo, EU verjame, da bi vodik lahko nadomestil fosilna goriva v tistih sektorjih, ki nimajo drugih možnosti za uskladitev dejavnosti z zelenim sporazumom EU. V začetku junija 2020 je Nemčija namenila 9 mlrd EUR za povečanje svojih vodikovih zmogljivosti, da bi dosegla cilje glede emisij. Vodik bo gotovo imel pomembno vlogo pri uresničitvi ambicij Evrope za zmanjšanje emisij CO2 za 50 – 55 % do leta 2030.

Enel SpA se ukvarja s proizvodnjo in distribucijo električne energije ter distribucijo zemeljskega plina. Je eden največjih konkurentov na globalnem trgu obnovljivih virov energije. Do leta 2022 želi skupina povečati svojo zeleno zmogljivost s trenutnih 46 GW na približno 60 GW. Skupina je bila ustanovljena decembra 1962 in ima sedež v Rimu v Italiji. Skupina, ki zaposluje 68.253 delavcev, je v letu 2019 ustvarila 77,366 mlrd EUR prihodkov.

Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije