Italijanski proizvajalci tekstilnih strojev na ITMA ASIA

četrtek, 27. maj 2021
 
66 italijanskih proizvajalcev tekstilnih strojev bo sodelovalo na prihajajočem sejmu ITMA ASIA + CITME, ki bo potekal v Šanghaju v državnem razstavnem in kongresnem centru med 12. in 16. junijem 2021.

Od tega bo 21 proizvajalcev svojo tehnološko ponudbo predstavilo v okviru nacionalnih sektorskih skupin, ki jih organizirata Italijansko združenje proizvajalcev tekstilnih strojev ACIMIT in Italijanska trgovinska agencija.

Z razstavno površino približno 3.200 m2, je Italija med glavnimi razstavljavci tega dogodka.

Azija je glavni trg italijanskih proizvajalcev tekstilnih strojev. Leta 2020 je 38 % izvoza italijanskih tekstilnih strojev odšlo v Azijo. Kitajska je za italijanske proizvajalce tekstilnih strojev najpomembnejši trg v Aziji in hkrati 2. najpomembnejši v svetu, takoj za Turčijo. Leta 2020 je izvoz italijanskih strojev na Kitajsko predstavljal 14 % italijanskega izvoza v tem sektorju in je znašal več kot 190 mio EUR. Drugi pomembni azijski trgi za italijanske proizvajalce so še Pakistan, Indija in Bangladeš.

»Obeti za azijski trg ostajajo pozitivni, kljub dejstvu, da se je povpraševanje po strojih v letu 2020 zaradi pandemije precej upočasnilo,« je dejal predsednik ACIMIT, Alessandro Zucchi. »Kitajska je po pandemiji pred številnimi drugimi državami nadaljevala pot gospodarske rasti in tudi naložbe se nikoli niso ustavile. Na kitajskem trgu zato ne manjka priložnosti in verjamem, da bo ITMA ASIA + CITME potrdila pričakovanja glede okrevanja povpraševanja.«

Izredne zdravstvene razmere še vedno povzročajo omejitve za popolno mobilnost zaposlenih v podjetjih, kar preprečuje, da bi se sejem ITMA ASIA + CITME odvil v večjem obsegu.

Italijanski proizvajalci, ki bodo razstavljali v Šanghaju, bodo predstavili inovativno ponudbo »Made in Italy« ter nekatere tehnološke novosti, zlasti glede trajnosti in digitalizacije procesa proizvodnje tekstila.

V italijanski trgovinski agenciji so prepričani, da italijanska vrhunska tehnologija lahko v veliki meri prispeva k inovacijam in razvoju cvetoče kitajske tekstilne industrije. Na vzhodu Kitajske obstajajo 3 glavne province za tekstilno in oblačilno industrijo. To so Zhejiang, Jiangsu in Fujian, ki skupaj s provincama Guangdong in Shandong dosegajo približno 80 % proizvodnih zmogljivosti tekstilne panoge.

Italija je ena od vodilnih dobaviteljic strojev za kitajsko tekstilno industrijo. Na Kitajsko dobavlja stroje za čiščenje, barvanje in dodelavo, pletilne in pomožne stroje. Italija je s svojimi visokotehnološkimi in okolju prijaznimi proizvajalci eden najpomembnejših akterjev v tekstilni strojni industriji. Italijanska industrija tekstilnih strojev se osredotoča na trajnost in inovacije in je v skladu s ključnimi elementi kitajskega 14. petletnega načrta »Made in China 2025«. To je tudi eden od razlogov, da je Kitajska postala še pomembnejši trg za italijanski izvoz.

Italijansko združenje proizvajalcev tekstilnih strojev ACIMIT predstavlja industrijski sektor, ki obsega približno 300 proizvajalcev z 12.900 zaposlenimi. Ti proizvedejo za približno 1,8 mlrd EUR strojev na leto, od tega jih 83 % izvozijo.Viri: Factiva, The Swazi Observer, Knitting Industry

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav