Italijanski trg generičnih zdravil je v letu 2019 dosegel vrednost 1,2 mlrd EUR

četrtek, 27. avgust 2020

Italijanski trg generičnih zdravil je v zadnjih petih letih dosegal zmerno rast, saj je v obdobju 2015-2019 rasel po 2,8 % povprečni letni stopnji. V letu 2019 je trg dosegel vrednost 1,2 mlrd EUR.

Obseg tržne potrošnje generičnih zdravil se je med leti 2015 in 2019 povečeval po 2,7 % povprečni letni stopnji in v letu 2019 dosegel skupno 22,2 % celotnega obsega zdravil. Obseg trga naj bi se do konca leta 2024 dvignil na 25,2 %, kar predstavlja 2,6 % povprečno letno stopnjo za obdobje 2020–2024.

Za razliko od številnih drugih zahodno evropskih farmacevtskih trgov, ima Italija večji delež inovativnih kot generičnih zdravil. To je predvsem zaradi pomanjkanja pro-generičnih politik in negativnih stališč zdravnikov. Farmacevtski trg je pod pritiskom že od finančne krize leta 2008/2009 in posledičnih varčevalnih ukrepov v gospodarstvu. Leta 2010 je italijanska vlada zmanjšala izdatke za zdravje za približno 20 mlrd EUR, kar je povzročilo znižanje cen zdravil za 1,2 %. Zaradi nenehnih varčevalnih ukrepov je uporaba generičnih zdravil dobila večji pomen kot ga je imela do tedaj.

Po napovedih analitikov bo italijanski trg generičnih zdravil v obdobju 2020-2024 rasel po 0,6 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegel približno enako vrednost kot v letu 2019, okoli 1,2 mlrd EUR. Leta 2020 naj bi trg upadel zaradi posledic pandemije COVID-19. Čeprav se je povpraševanje po generičnih zdravilih povečalo, je pričakovati, da bo celotni učinek pandemije na trgu kratkoročno negativen. Številne kampanje in politike ozaveščanja bodo pospešile rast trga v naslednjih petih letih in uporaba generičnih zdravil se bo povečala. Italijanski trg generičnih zdravil se bistveno razlikuje od drugih večjih evropskih držav zaradi veliko nižje stopnje sprejemanja generičnih zdravil. Dosedanja prizadevanja vlade za povečanje deleža generičnih zdravil na farmacevtskem trgu niso imela večjega učinka, kar je pustilo še veliko možnosti za širitev. Zaradi težkih gospodarskih časov, ki jih doživlja Italija, se povečuje pritisk na zmanjšanje izdatkov, kar je priložnost tudi za rast trga generičnih zdravil.

Največji konkurenti na trgu:

Teva Pharmaceutical Industries Limited
Podjetje razvija, izdeluje in trži generična in inovativna zdravila ter aktivne farmacevtske sestavine (API). V programu ima široko paleto generičnih zdravil v različnih oblikah, vključno s tabletami, kapsulami, injekcijskimi sredstvi, inhalacijskimi sredstvi, tekočinami, mazili in kremami. Poleg tega podjetje izdeluje tudi zdravila brez recepta (OTC). Deluje predvsem v Ameriki, Evropi in Aziji. Sedež podjetja je v Petach Tikvi v Izraelu. Družba je v letu 2019 ustvarila prihodke v višini 15,1 mlrd EUR, zaposlovala pa je 40.039 delavcev. V Q1 2020 je podjetje ustvarilo 3,9 mlrd EUR prihodkov, kar je 9,2 % več kot v prejšnjem četrtletju.

Mylan N.V.
Mylan je farmacevtsko podjetje, ki razvija in prodaja inovativna zdravila, generična zdravila in zdravila brez recepta (OTC). Podjetje prodaja izdelke trgovcem na debelo in distributerjem, maloprodajnim lekarniškim verigam, neodvisnim lekarnam in vladnim organizacijam po Severni Ameriki, Evropi in drugih regijah po vsem svetu. Sedež podjetja je v Hatfield, Hertfordshire v Združenem kraljestvu.
V letu 2019 je družba ustvarila 10,3 mlrd EUR prihodkov, zaposlovala pa je 35.000 delavcev. V Q1 2020 je družba ustvarila prihodke v višini 2,3 mlrd EUR, kar je 17,9 % manj kot v prejšnjem četrtletju.

Pfizer Inc.
j
e globalno biofarmacevtsko podjetje, ki temelji na raziskavah. Podjetje razvija potrošniške farmacevtske izdelke, cepiva in terapije za zdravljenje različnih stanj. V programu ima tudi aktivne farmacevtske sestavine (API). Pfizer trži svoje izdelke v Ameriki, Evropi, Aziji in Tihem oceanu, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Sedež podjetja je v New Yorku v ZDA.
Družba je v letu 2019 ustvarila prihodke v višini 46,2 mlrd EUR, zaposlovala pa je 92.400 delavcev. V Q1 2020 je družba ustvarila prihodke v višini 10,8 mlrd EUR, kar je 5,2 % manj kot v prejšnjem četrtletju.
 
Sanofi SA
je farmacevtska skupina, ki razvija, izdeluje in trži farmacevtske izdelke. Skupina ponuja vrsto izdelkov, povezanih z redkimi boleznimi, multiplo sklerozo, onkologijo, diabetesom ter boleznimi srca in ožilja. Ponuja tudi izdelke na recept, izdelke za zdravstveno varstvo potrošnikov, generične izdelke in cepiva. Poslovno je prisotna v Ameriki, Evropi, Aziji, Tihem oceanu, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Sedež skupine je v Parizu v Franciji.
Družba je v letu 2019 ustvarila prihodke v višini 37,6 mlrd EUR, zaposlovala pa je 104.226 delavcev. V Q1 2020 je družba ustvarila 9,3 mlrd EUR prihodkov, kar je 53,3 % manj kot v prejšnjem četrtletju.

Vir: Factiva, MarketLine Industry Profiles

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije