Japonska družba Nidec bo v Srbiji postavila tovarno motorjev za električna vozila v vrednosti 2 mlrd USD

torek, 03. november 2020

Japonska družba Nidec Corporation bo v novo tovarno v Srbiji, ki bo izdelovala motorje za električna vozila, investirala 200 mlrd JPY ali približno 2 mlrd USD. V družbi si želijo pridobiti nove posle od proizvajalcev avtomobilov, ki se vse bolj odmikajo od motorjev z notranjim zgorevanjem. Lokacija še ni točno določena, kot možno lokacijo pa omenjajo industrijsko cono v Novem Sadu.

Ustanovitelj družbe Nidec, Shigenobu Nagamori, je dejal, da želijo v družbi do leta 2030 pridobiti 35 % tržni delež na trgu varčne tehnologije elektromotorjev, znane kot e-axle ali e-drive, ki naj bi se do takrat desetkrat povečal in dosegel 30 mlrd USD na leto. Po mnenju Mednarodnega sveta za čisti promet v Washingtonu, naj bi ta tehnologija omogočila dostopnejša električna vozila in pomagala zmanjšati emisije ogljikovega dioksida iz vozil, ki predstavljajo 17 % svetovnih emisij ogljikovega dioksida.

Tovarna v Srbiji bo sledila gradnji Nidec tovarne motorjev za električna vozila na Kitajskem. Predvidoma bo začela obratovati leta 2023 in bo imela letno proizvodnjo med 200.000 in 300.000 enotami na leto. Nidec bo leta 2022 začel proizvajati pogonske motorje za električna vozila tudi v Franciji in na Poljskem, vendar bo srbski obrat postal eno največjih proizvodnih vozlišč v Evropi.Evropska prodaja električnih vozil in priključnih hibridov je v prvi polovici leta 2020 poskočila za 62 % na 399.000 vozil, so sporočili iz Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov. Podatki, ki vključujejo države nečlanice Evropske unije, postavljajo Evropo ob bok Kitajski, ki je trenutno vodilni svetovni trg električnih avtomobilov.

Nemška proizvajalca Volkswagen in Daimler razširjata že svojo ponudbo električnih vozil, medtem ko Tesla načrtuje dokončanje prve evropske tovarne električnih vozil v Nemčiji do prihodnjega leta.

Povpraševanje po električnih vozilih pospešuje tudi cilj EU, da do leta 2050 doseže neto nič emisij toplogrednih plinov. V okviru ukrepov, ki se postopoma uvajajo v letošnjem in naslednjem letu, morajo proizvajalci avtomobilov, ki delujejo v državah članicah EU, omejiti povprečne emisije za nova osebna vozila na največ 95 g/km. Proizvajalci avtomobilov si zato prizadevajo povečati delež električnih vozil v svoji proizvodnji. Predpisi EU naj bi se še zaostrili v obdobju 2025 - 2030.

Družba Nidec Corporation je prisotna po Evropi, v azijsko-pacifiški regiji in v Severni Ameriki. Sedež družbe je v Kjotu na Japonskem. V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31.3.2020, je družba ustvarila 1.534,80 mlrd JPY ali približno 12,58 mlrd EUR prihodkov, zaposlovala pa je 117.206 delavcev.
 
Viri: Factiva, Reuters, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije