Japonska družba Nidec bo v Srbijo vložila 1,8 mlrd USD

torek, 13. april 2021

Japonska družba Nidec Corporation bo v Srbiji postavila proizvodno vozlišče za proizvodnjo motorjev za električna vozila (EV) in gospodinjske aparate. Naložba je vredna 1,83 mlrd USD.
 
Družba Nidec, ki je znana po izdelovanju natančnih motorjev, ki se uporabljajo v računalniških trdih diskih in pametnih telefonih, bo zgradila proizvodni center v Novem Sadu na severu Srbije.

»V prvih dveh tovarnah, ki bosta predvidoma začeli s proizvodnjo v letu 2022, bo zaposlenih 1.200 ljudi, sčasoma pa bomo potrebovali 10.000 delavcev«, je na tiskovni konferenci povedal Jun Seki, predsednik družbe Nidec. Nov proizvodni center bo združil proizvodne zmogljivosti družbe, ki so trenutno razširjene po vsej Evropi.
 
Za to naložbo se je družba Nidec odločila, ker želi zavzeti tretjino trga varčnih električnih motorjev, znanih kot e-osi. Povpraševanje po takšnih motorjih naj bi se po ocenah analitikov v naslednjem desetletju povečalo za 10-krat, saj bodo proizvajalci avtomobilov pospešili prehod na proizvodnjo električnih vozil zaradi zaostrovanja omejitev emisij ogljika in večjega povpraševanja potrošnikov.
 

Družba Nidec dobavlja e-osi proizvajalcem avtomobilov, med katerimi sta tudi kitajski GAC Motor in francoski Peugeot SA, ki konkurirata nemškemu Boschu in Toyotinemu povezanemu podjetju BluE Nexus.
 
Jun Seki je v intervjuju za Tanjug dejal, da je Srbija varno okolje za naložbe, je logistično dobro povezana ter ima visoko usposobljeno delovno silo in delavce, ki dobro govorijo angleško.
 
Zaradi velikega povpraševanja po motorjih za električna vozila na Japonskem, Kitajskem, v ZDA in v Evropi, je bila družba Nidec prisiljena povečati svoje industrijske zmogljivosti in poiskati novo proizvodno lokacijo v vzhodni Evropi.

Seki pričakuje, da bo njihova proizvodnja v Srbiji učinkovita in konkurenčna ter bo omogočila izvoz vse do Severne Amerike in Brazilije.

Družba Nidec, ki ima sedež v mestu Kjoto na Japonskem, je v letu 2020 s 117.206 zaposlenimi ustvarila 1.534,8 mlrd JPY prihodkov, kar je približno 12,02 mlrd EUR.Viri: Factiva, Reuters, Tanjug

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav