Japonska pošta začenja s testiranjem samo-vozečih dostavnih vozil

sreda, 14. marec 2018

Japonska pošta Japan Post Holdings Co. v marcu 2018 začenja s poskusnimi vožnjami samo-vozečih dostavnih vozil na javnih cestah v Tokiu. Svojo celotno floto vozil namerava vpeljati na ceste do leta 2020 in se na ta način spoprijeti s težavo glede pomanjkanja voznikov.

Pred začetkom poskusnih voženj je družba na svojem sedežu v Tokiu pripravila tudi otvoritveno slovesnost. Predsednik uprave Kunio Yokoyama je na slovesnosti dejal, da nosi Japan Post Holdings družbeno odgovornost, da ponudi dostavne storitve na trajnosten način. Uvedba avtomobilov, ki vozijo sami, je po njegovem mnenju nujna.

V prvi poskusni vožnji bo samo-vozeče dostavno vozilo odpeljalo izpred sedeža družbe v Tokiu, v okrožju Kasumigaseki. Poskusna vožnja bo dolga približno 2 km z dvema postankoma na enotah pošt. Na koncu vožnje se bo vozilo ustavilo na poštni enoti v Ginzi. Na voznikovem sedežu bo v času testne vožnje sedel poštni uslužbenec, da bo predstavitev potekala varno. Japonska pošta namerava postopno vpeljati samo-vozeča dostavna vozila, namenjena za dostave med poštnimi enotami.

V projektu poštnih samo-vozečih dostavnih vozil sodelujejo podjetja, ki razvijajo avtomatizirane tehnologije za vožnjo, med drugim tudi podjetje Aisan Technology Co.

Japan Post Holdings Co. je skupina, ki opravlja poštne in bančne storitve ter storitve življenjskega zavarovanja prek svojih hčerinskih družb. Skupina je imela v letu 2017 223.946 zaposlenih, ustvarila pa je 101,6 mlrd EUR prihodkov. Sedež ima v Tokiu, na Japonskem.

Vir: Kyodo News

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta