Japonski trg polprevodnikov je v letu 2019 dosegel vrednost 36 mlrd EUR

četrtek, 14. maj 2020

Japonski trg polprevodnikov je bil v letu 2019 vreden 36 mlrd USD, v obdobju 2015-2019 pa je dosegal 2,9 % povprečno letno rast.

V letu 2019 se je vrednost trga polprevodnikov na Japonskem zmanjšala za -9,6 %, kar je posledica zmanjšanega izvoza na Kitajsko, ki je ena največjih izvoznih destinacij Japonske. Kitajska je pospešila razvoj lastnega trga polprevodnikov, zato se je japonski izvoz na Kitajsko oktobra lani medletno zmanjšal za -10,3 %. V letu 2019 se je zmanjšal tudi japonski izvoz polprevodnikov v ZDA in sicer za -9,2 % na medletni ravni. Trgovinski spori med ZDA in Kitajsko so na Japonskem ustvarili težke trgovinske pogoje in oslabili povpraševanje po številnih izdelkih.

Analitiki napovedujejo, da se bo rast japonskega trga polprevodnikov v naslednjih petih letih nekoliko upočasnila. Trg naj bi v obdobju 2020-2024 rasel po 1,5 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegel vrednost 38,8 mlrd USD. Kitajska bo v prihodnje še naprej krepila svoj domači trg in tako zmanjšala povpraševanje po sestavnih delih japonskih proizvajalcev. Pandemija COVID-19 je na Japonskem povzročila motnje v industrijskem proizvodnem sektorju, saj so bila števila proizvodna podjetja prisiljena zaustaviti proizvodnjo. To bo v prihodnje znatno zmanjšalo povpraševanje po polprevodnikih in tudi upočasnilo proizvodnjo. Trg se bo začel ponovno obnavljati, ko bo izbruh pandemije pod nadzorom. Nastajajoče nove tehnologije, vključno z naprednimi pomnilniškimi čipi, 5G ter avtonomnimi in električnimi vozili, bodo pospešile povpraševanje po polprevodnikih in s tem povečale rast trga v prihodnjih petih letih.

Največji konkurenti na japonskem trgu polprevodnikov so:
  • Renesas Electronic Corporation
  • Toshiba Corporation
  • Sony Corporation.
Renesas Electronics Corporation se ukvarja z načrtovanjem, raziskavami, razvojem, proizvodnjo, prodajo in servisiranjem polprevodniških izdelkov. Njihovi polprevodniki so namenjeni avtomobilski industriji, industrijski opremi, gospodinjskim aparatom in omrežni infrastrukturi. Podjetje je bilo ustanovljeno novembra 2002 in ima sedež v Tokiu na Japonskem. V letu 2019 je podjetje ustvarilo 6,2 mlrd EUR prihodkov (718,24 mlrd JPY) in zaposlovalo 18.958 delavcev.

Toshiba Corporation se ukvarja s proizvodnjo in prodajo elektronskih in električnih izdelkov. Deluje v naslednjih segmentih: rešitve energetskih sistemov, rešitve infrastrukturnih sistemov, maloprodajne in tiskarske rešitve, rešitve za skladiščenje in naprave, industrijske rešitve in drugo. Segment »Storage and Device Solutions« izdeluje in prodaja napajalne naprave, male signalne naprave, optične polprevodnike, integrirana vezja z mešanimi signali, slikovne senzorje in opremo za proizvodnjo polprevodnikov. Podjetje je bilo ustanovljeno julija 1875 in ima sedež v Tokiu na Japonskem. V letu 2019 je podjetje ustvarilo 31,8 mlrd EUR prihodkov (3.693,54 mlrd JPY) in je zaposlovalo 128.697 delavcev. 

Sony Corporation je japonski multinacionalni konglomerat z raznolikim poslovanjem, ki vključuje profesionalno elektroniko, igre, zabavo in finančne storitve. Leta 2016 je skupina ustanovila korporacijo Sony Semiconductor Solutions Corporation, ki razvija in izdeluje slikovne senzorje, mikro-displeje, LSI-je in laserske diode. Prihodki korporacije Sony Semiconductor Solutions Corporation so v letu 2019 znašali 7,3 mlrd EUR (846,71 mlrd JPY), v korporaciji pa je zaposlenih približno 3.600 delavcev.

Vir: Factiva; MarketLIne Industry Profiles

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav