JAPTI organizira prvo uradno delegacijo slovenskih gospodarstvenikov v sultanat Oman

sreda, 15. februar 2012

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) organizira prvo uradno delegacijo slovenskih gospodarstvenikov v sultanat Oman.

V okviru delegacije, ki bo potekala med 17. in 20. februarjem 2012, bodo v glavnem mestu Muškat organizirani poslovna konferenca in individualna B2B srečanja med slovenskimi in omanskimi podjetji ter obiski industrijskih con na obrobju Muškata. V njej bodo poleg predstavnikov JAPTI in Ministrstva za zunanje zadeve tudi predstavniki 11 slovenskih podjetij, cilj delegacije pa je spodbuditi razvoj poslovnih in diplomatskih odnosov med obema državama.

JAPTI gospodarsko delegacijo v Oman, obmorsko državo z izjemno strateško lokacijo, ki zavzema vzhodni del Arabskega polotoka, organizira v sodelovanju s Trgovinsko in industrijsko zbornico Omana (Omani Chamber of Commerce and Industry). Gre za prvo uradno gospodarsko delegacijo iz Slovenije v Oman, ki je organizirana z namenom krepitve diplomatskega in gospodarskega sodelovanja med državama, a ne zgolj v smislu povečanja blagovne menjave, temveč tudi v prenosu znanja, tehnologije, skupnega nastopa na tretjih trgih in investiranja. Pomemben del delegacije predstavlja tudi vzpostavitev diplomatskih odnosov, saj ti s to državo še niso urejeni. Podjetja bodo z udeležbo v delegaciji pridobila nove konkretne informacije in nove poslovne stike oziroma partnerje, kar jim bo v pomoč pri nadaljnjem načrtovanju in operativnem pristopu ter širitvi poslovanja na omanski trg oziroma na celotni Bližnji in Daljni vzhod.
 

V Muškatu, glavnem mestu Omana, bo 18. februarja 2012 potekala poslovna konferenca, na kateri bodo udeležencem predstavili značilnosti omanskega in slovenskega poslovnega okolja ter priložnosti za skupno poslovno sodelovanje. Konferenci bodo sledila individualna poslovna srečanja med slovenskimi in omanskimi podjetji. Naslednji dan bodo slovenska podjetja obiskala nekaj omanskih podjetij in si ogledala industrijske cone na obrobju Muškata. Gospodarske delegacije se bodo poleg predstavnikov JAPTI in Ministrstva za zunanje zadeve udeležili predstavniki enajstih slovenskih podjetij.
 

Gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Sultanatom Oman je precej skromno. Obseg blagovne menjave je v letu 2010 znašal 2,5 milijonov EUR, izvoz pa 1,8 milijona EUR. Po podatkih Statističnega urada RS se je obseg blagovne menjave med državama v letu 2010 glede na predhodno leto povečal (za 23,7 %), kar potrjuje dejstvo, da možnosti za gospodarsko sodelovanje so, vendar niso dovolj izkoriščene. Oman trenutno ne sodi med pomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, saj je v letu 2010 zasedal 104. mesto med njimi. Po podatkih, ki so na voljo v spletni bazi slovenskih izvoznikov Sloexport naj bi v Oman trenutno izvažalo 14 slovenskih podjetij.
 

Posebne priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja v Omanu, ki bi jih bilo mogoče izkoristiti, se kažejo na področju kmetijstva in ribolova, saj Oman potrebuje tuje investicije pri razvoju novih tehnologij in rezervnih delov na področju namakalnih sistemov, proizvodnje gnojil in pridelave zelenjave, proizvodnje rjavega sladkorja in medu. Zanimivo je tudi področje turizma, Oman je namreč perspektivna turistična destinacija, ki nudi slovenskim investitorjem številne možnosti naložb v luksuzne hotele in ostale turistične komplekse. Med večje aktualne projekte izgradnje turističnih centrov v državi spadajo Al Sawadi Resort (279,5 mio dolarjev), Massirah Island (med 130 in 390 mio dolarjev), Turistično območje Salalah (45 mio dolarjev), Turistično območje Musandam (43 mio dolarjev). Turizem je tudi eden najbolj hitro rastočih sektorjev v državi, v letu 2010 je namreč dosegel skoraj 30 % rast). Veliko možnosti ponuja tudi področje gradbeništva, kjer  slovenska gradbena podjetja lahko najdejo svojo priložnost pri izgradnji cestne infrastrukture v Omanu, med aktualnimi večjimi projekti v Omanu je projekt Southern Express Way, 54 km dolga avtocesta v Muškatu. Možnosti za sodelovanje pa so tudi v razširitvi in obnovi letališč in pristanišč (tu so možnosti sodelovanja z Luko Koper), petrokemični industriji, proizvodnji avtomobilskih pnevmatik, izobraževanju in zdravstvenem sistemu, pri sistemih razsoljevanja …