Južna Afrika bo center za proizvodnjo mRNA cepiv v Afriki

četrtek, 24. junij 2021

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) si v sodelovanju z Južno Afriko prizadeva, da bi ustanovila prvo središče za prenos tehnologije mRNA cepiva proti Covid-19 na afriški celini.

Predsednik Republike Južne Afrike Cyril Ramaphosa je pozdravil pobudo, da država postane center za prenos tehnologije cepiv in s tem širi svoje proizvodne zmogljivosti in znanje. Center za prenos tehnologije bo afriškim podjetjem odprlo pot do proizvodnje mRNA cepiv.

Messenger RNA ali tehnologija mRNA naroča celicam, da tvorijo beljakovine, ki v telesu ustvarjajo imunski odziv in proizvajajo protitelesa, ki ščitijo pred boleznimi. MRNA je ključna sestavina cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna, ki ga proti virusu COVID-19 uporabljajo številne države po vsem svetu.

WHO si bo skupaj s partnerji prizadevala za strokovnost v proizvodnji, nadzor kakovosti in dodelitev potrebne licence enemu subjektu, kar bo olajšalo širok in hiter prenos tehnologije več prejemnikom.

Generalni direktor WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus meni, da je to dobra novica za Afriko, ki ima najslabši dostop do cepiv.
Pandemija COVID-19 je poudarila pomen lokalne proizvodnje za reševanje izrednih zdravstvenih razmer, krepitev regionalne zdravstvene varnosti in razširitev trajnostnega dostopa do zdravstvenih izdelkov.

WHO bo sodelovala z južnoafriškim konzorcijem, v katerega sta vključeni tudi podjetji Biovac, ki bo deloval v razvoju, in Afrigen, ki bo proizvajalec mRNA cepiv. Medtem bo mreža univerz ponujala akademsko podporo, Afriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) pa tehnično in regionalno podporo.

Predsednik Ramaphosa verjame, da bo proizvodnja cepiv, zdravil in drugih izdelkov, povezanih z zdravjem, spremenila življenje v nerazviti Afriki, zmanjšala bolezni in prispevala k trajnostnem razvoju države. Republika Južna Afrika bo sodelovala še z drugimi afriškimi državami, da bo okrepila regionalno trgovino ter vlagala v znanost in inovacije.

Vodja znanstvenikov pri WHO dr. Soumya Swaminathan je projekt opisala kot nov model, ki združuje javni in zasebni sektor, investicijske banke, akademike in regulativne agencije. Povedala je, da bo WHO koordinirala ta projekt, kjer bodo v nadaljnji fazi obravnavali tudi druge tehnologije.

V Republiki Južni Afriki že obstaja pilotna tovarna, vendar mora organizacija WHO še ustrezno usposobiti delovno silo in pridobiti surovine. 

"V trenutnih razmerah bi lahko pričakovali, da bomo v Južni Afriki začeli s proizvodnjo nekje med 9. in 12. mesecem, vendar pa lahko preskusi in učinkovitost varnosti trajajo nekoliko dlje," je še povedala dr. Soumya Swaminathan.