Južna Koreja na 1. mestu pri avtomatizaciji AI in robotike

torek, 29. junij 2021
Tehnološka družba ABB in raziskovalna družba EIU sta izvedli raziskavo, ki analizira stopnjo pripravljenosti za avtomatizacijo umetne inteligence in robotike po posameznih državah.

Raziskava, ki so jo izvedli v 25 državah po vsem svetu, je pokazala, da številne države šele začenjajo razumeti priložnosti in izzive, ki jih prinaša avtomatizacija umetne inteligence in robotike.

Južna Koreja, Nemčija in Singapur so 3 najbolje pripravljene države na svetu za vključitev inteligentne avtomatizacije v svoja gospodarstva. V Latinski Ameriki pri sprejemanju novih tehnologij največji napredek dosegajo Argentina, Brazilija, Kolumbija in Mehika.
Poleg Južne Koreje, Nemčije in Singapurja, so se med 10 držav, ki imajo najboljši položaj za soočanje s temi spremembami, po vrstnem redu uvrstile še Japonska, Kanada, Estonija, Francija, Združeno kraljestvo, ZDA in Avstralija.

Cilj napredka pri uvajanju avtomatizacije je zmanjšati operativne stroške, povečati produktivnost in odpraviti ponavljajoče se procese na industrijskih delovnih mestih.

Študijo so izvedli s pomočjo 52 kakovostnih, kvantitativnih kazalnikov, izbranih po posvetovanju s strokovnjaki iz avtomatizacije, izobraževanja in ekonomije. Rezultati študije kažejo, da je potrebno večje sodelovanje med vladnimi institucijami, industrijo, izobraževalnimi institucijami in drugimi zainteresiranimi deležniki, da bi se nove politike uskladile z inovacijami v avtomatizaciji. Stalno izobraževanje in usposabljanje za sprejemanje novih tehnologij, je glavno priporočilo raziskave.

Druga raziskava, ki jo je dodatno izvedla družba ABB, ugotavlja, da je pandemija COVID-19 pospešila sprejemanje avtomatiziranih procesov predvsem v sektorjih, kot so tehnologija, zdravstvo, inženiring, proizvodnja ter hrana in pijača.

Poleg tega so avtomatizirane rešitve, zaradi izpolnjevanja sanitarnih ukrepov za preprečevanje okužb, spremenile številna delovna mesta in razvile nove poslovne modele, ki so se uveljavili predvsem v maloprodaji, farmaciji, avtomobilski industriji in v industriji električnih in elektronskih izdelkov.

Med države, kjer sta se ta preobrazba in sprejemanje novih tehnologij najbolj pospešila, spadajo: ZDA, Kitajska, Združeno kraljestvo, Nemčija, Italija, Švedska in Švica.

ABB in The Economist Intelligence napovedujeta, da se bo trend avtomatizacije procesov v naslednjem desetletju še pospešil, in poudarjata, da so nekatere glavne prednosti tega procesa večja kakovost, zdravje in varnost pri delu, zmanjšana fluktuacija osebja in večja fleksibilnost proizvodnje.Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT