Južna Koreja predstavlja 1/3 svetovnega trga baterij za EV

četrtek, 01. julij 2021

Trije največji proizvajalci baterij za električna vozila (EV) v Južni Koreji so v prvih 5 mesecih leta 2021 predstavljali tretjino svetovnega trga. Njihov delež je od lanskega leta nekoliko upadel zaradi zaostrovanja konkurence s kitajskimi tekmeci, so pokazali rezultati raziskave SNE Research.
 
Trem največjim južnokorejskim proizvajalcem baterij za EV, LG Energy Solution Ltd., Samsung SDI Co. in SK Innovation Co., se je v obdobju januar-maj 2021 prodaja v primerjavi z lanskim letom močno povečala, kar je v skladu z velikim povpraševanjem večjih proizvajalcev avtomobilov. Kljub temu se je njihov skupni tržni delež v primerjavi z enakim obdobjem lani, zmanjšal za 34,9 %, saj so kitajski proizvajalci svojo prisotnost razširili na domačem trgu, ki je največji svetovni trg EV.
 
Tržni delež korejskega proizvajalca LG Energy Solution se je v obdobju januar-maj 2021, z 22,8 % medletno povečal na 23,1 %, kar ga uvršča na 2. mesto po tržnem deležu na globalnem trgu. Rast je dosegel zahvaljujoč močni prodaji modelov Tesla Model Y, Volkswagen ID.3 in ID.4 ter Ford Mustang Mach-E.
 
Tržni delež proizvajalca Samsung SDI je v tem obdobju s 6,8 % padel na 5,3 %, prodaja pa se mu je povečala predvsem zaradi dobave baterij za Audi e-tron EV, Fiat 500 in Ford Kuga hybrid.
 
SK Innovation EV je dosegel rast prodaje zaradi povečane prodaje modelov Kia Niro EV in Hyundai Kona EV v Evropi. Njegov tržni delež pa se je s 5,3 % prav tako znižal na 5,1 %
 
Samsung SDI in SK Innovation sta bila 5. in 6. na svetovni lestvici proizvajalcev EV baterij. 
 
Kitajski CATL se je uvrstil na 1. mesto, saj je imel 31,2 % tržni delež na svetovnem trgu baterij za EV. BYD je bil 4. s 6,9 %, CALB pa 7. z 2,8 %.
 
Japonski Panasonic se je uvrstil na 3. mesto, vendar se je njegov tržni delež z 22,3 % zmanjšal na 14,7 %.
 
 

Globalni trg baterij za EV 
 

Trije največji korejski proizvajalci baterij, ki so lani dosegli velik uspeh, letos izgubljajo svoj tržni delež na račun kitajskih proizvajalcev. Analitiki ocenjujejo, da se bo svetovna konkurenca v prihodnjih letih okrepila, saj kitajski trg nenehno raste, kitajski proizvajalci baterij pa širijo svojo prisotnost tudi na evropskem trgu.


 


Viri: Factiva, Yonhap News Agency, Maeil Business Newspaper
 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije