Južnokorejska družba Doosan bo odprla že drugo tovarno na Madžarskem, ki bo podvojila proizvodno zmogljivost bakrene folije za baterije električnih vozil

četrtek, 05. november 2020

Južnokorejska družba Doosan bo investirala 75 mlrd HUF ali 204 mio EUR v povečanje zmogljivosti svoje tovarne bakrene folije na Madžarskem. Naložba bo letno zmogljivost bakrene folije za akumulatorje električnih vozil povečala s 10.000 ton na 25.000 ton.

Holdinška družba 15. največjega konglomerata v Južni Koreji je lani odprla svojo prvo tovarno v industrijskem parku Tatabanya, 60 km od prestolnice. Investicija je znašala 100 mio EUR, od tega so 15 mio EUR financirali iz državne subvencije.Družba Doosan bo z novo investicijo postala glavni dobavitelj bakrene folije v Evropi, Madžarska pa glavno proizvodno središče.

Južnokorejska družba je Madžarsko izbrala zaradi bližine trgov EU, saj je tveganje za oksidacijo bakrene folije na poti iz oddaljene lokacije večje. Dejavniki, kot so dobro usposobljena delovna sila, ustrezna infrastruktura, razvito poslovno okolje in varna dobavna veriga, pa so še dodatno olajšali izbiro.

Povpraševanje po bakreni foliji, ki se uporablja v električnih vozilih, zelo hitro narašča. Po raziskavah družbe SNE naj bi se do leta 2025 povečala za več kot desetkrat.

V zadnjih nekaj letih so glavni azijski proizvajalci baterij, kot so južnokorejski Samsung SDI, SK Innovation, pa tudi japonski GS Yuasa, postavili evropska proizvodna vozlišča na Madžarskem, saj si prizadevajo zmanjšati svojo odvisnost od tradicionalne avtomobilske industrije in se odpreti novim tehnologijam.

Kot je ob podpisu pogodbe povedal madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto, se madžarska vlada pogovarja z Evropsko komisijo o obsegu podpore, ki jo lahko Doosanu ponudi za naložbo, ki bo ustvarila 200 delovnih mest. 

Nova tovarna bo še okrepila položaj Madžarske v globalni avtomobilski industriji. Madžarska avtomobilska industrija danes predstavlja približno 30 % celotne industrijske proizvodnje v državi, več kot 90 % avtomobilske proizvodnje pa izvozijo na tuje trge.

Družba Doosan ima že več kot 120-letno tradicijo. Prisotna je v 40 državah in zaposluje približno 40.000 ljudi po vsem svetu.

Viri: Factiva, bne IntelliNews, Hungarian Insider
 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav