Kaj prinaša uvedba nove digitalne osebne izkaznice v Rusiji?

torek, 03. oktober 2023
 

Mobilna aplikacija ne bo nadomestila papirnatih osebnih dokumentov. Zakaj jo torej potrebujemo?


Ruski predsednik Vladimir Putin je 18. septembra podpisal odlok o "digitalnem potnem listu", kot so ga poimenovali mediji. V skladu z odlokom je zdaj mogoče namesto običajne papirnate osebne izkaznice (in drugih uradnih dokumentov) podatke o sebi posredovati elektronsko, z uporabo mobilne aplikacije.
 

"Digitalna osebna izkaznica" ne bo nadomestila običajne


Kot je navedeno v dokumentu, je "predložitev podatkov z uporabo mobilne aplikacije prostovoljna". Papirnate osebne izkaznice ne bodo izginile iz obtoka dokumentov.

"Obstoječi papirnati dokumenti bodo ohranili svoj status - še vedno jih je mogoče predložiti brez omejitev," pojasnjuje Ministrstvo za digitalni razvoj na svojih uradnih družbenih omrežjih. 

Že februarja 2023 je vodja ministrstva Maksut Šadajev opisal tehnologijo uporabe "digitalne osebne izkaznice". V ta namen se v mobilni aplikaciji "Gosuslugi" ustvari koda QR, ki vodi do strani z zahtevanim dokumentom v tej aplikaciji.

Po takšnem načelu trenutno deluje aplikacija "Gosuslugi Avto". Leta 2022 je bilo voznikom dovoljeno, da na pametnem telefonu namesto vozniškega dovoljenja in avtomobilskih dokumentov pokažejo kodo QR, vendar morajo imeti fizične dokumente še vedno pri sebi. Kljub temu je s pomočjo te aplikacije mogoče v primeru prometne nesreče hitreje sestaviti evroprotokol in priložiti fotografijo s kraja nesreče. Ministrstvo za digitalni razvoj je pojasnilo, da se aplikacija "Gosuslugi" lahko uporablja namesto potrdil, izjav in podobnih dokumentov, v "določenih vsakdanjih primerih" pa tudi namesto osebne izkaznice.

V katerih primerih se lahko uporablja "digitalna osebna izkaznica", še ni bilo objavljeno. Seznam podatkov, ki jih je mogoče predložiti, bo določen v treh mesecih, izhaja iz odloka.
 

Kateri dokumenti v Rusiji dokazujejo identiteto osebe?

 
  • Osnovni dokument vsakega ruskega državljana je notranji potni list, ki se izda po 14. letu starosti. Poleg imena in priimka tak potni list vsebuje naslov registracije, podatke o registriranih zakonskih zvezah in razvezah, prisotnosti otrok in druge podatke.
  • Do 14. leta starosti se identiteta ugotavlja z rojstnim listom, v katerem so navedeni starši.
  • V primeru izgube potnega lista ali med čakanjem na njegovo izdelavo se državljanu izda začasno potrdilo.
  • Za potovanja v tujino imajo Rusi "zunanji potni list", v katerega se vnašajo vizumi in žigi na mejnih prehodih.
  • Kot osebna dokumenta služita tudi mornarski potni list in vojaška izkaznica.

Ti dokumenti so potrebni za potovanja (brez njih ne morete kupiti vozovnic za vlake in letala) in za zaposlitev ter celo za nakup alkohola. 
Vozniško dovoljenje pa v Rusiji ne velja za osebni dokument.


Slika: Vedomosti

Vir:  www.rbc.ru


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini