Kako pridobiti dovoljenje za prebivanje v Rusiji z nakupom nepremičnine?

torek, 03. oktober 2023

 
"Zlati vizum" za Rusijo je mogoče pridobiti z nakupom nepremičnine. Najcenejša pot je nakup stanovanja ali hiše v regijah ruskega Daljnega vzhoda, ki so oddaljene od središča države.
 
Tujec mora za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Rusiji po poenostavljeni shemi kupiti nepremičnino katere koli namembnosti (poslovno, stanovanjsko, zemljišče itd.) v fazi gradnje ali v dveh letih po začetku njene uporabe in ostati njen lastnik vsaj eno leto. Nepremičnina ne sme biti obremenjena. Po preteku tega obdobja lahko tujec zaprosi za dovoljenje za prebivanje pri Ministrstvu za gospodarski razvoj Ruske federacije ali pri območnem organu Ministrstva za notranje zadeve Rusije.
 
Minimalna katastrska vrednost nepremičnine mora znašati 20 milijonov rubljev (približno 200.000 evrov) za Daljnovzhodni zvezni okraj in 50 milijonov rubljev (približno 500.000 evrov) za Moskvo. V drugih ruskih regijah pa najmanj 25 milijonov rubljev (okoli 250.000 evrov).

Daljnovzhodni zvezni okraj vključuje:
 • Amursko regijo,
 • Judovsko avtonomno regijo,
 • Zabajkalski okraj,
 • Kamčatski okraj,
 • Magadansko regijo,
 • Primorski okraj,
 • Republiko Burjatijo,
 • Republiko Saha (Jakutija),
 • Sahalinsko regijo,
 • Habarovski okraj,
 • Čukotsko avtonomno okrožje.

Vlagatelji - lastniki nepremičnin v Rusiji in številne prednostne kategorije (npr. IT strokovnjaki, državljani Kazahstana, Moldavije itd.) lahko računajo na pridobitev dovoljenja za prebivanje po poenostavljeni shemi. Ta jim omogoča pridobitev dovoljenja za prebivanje brez dovoljenja za začasno prebivanje in brez potrebe po osemmesečnem bivanju v Rusiji, preden zaprosijo za dovoljenje za prebivanje.
 

Kakšne pravice daje dovoljenje za prebivanje v Rusiji?

Običajno je pridobitev dovoljenja za prebivanje ena od stopenj za pridobitev ruskega državljanstva. Najprej tujec zaprosi za dovoljenje za začasno prebivanje - zaznamek v potnem listu (velja tri leta), nato za dovoljenje za prebivanje in nato za rusko državljanstvo.
 
Dovoljenje za prebivanje je dokument, ki potrjuje pravico tujega državljana do stalnega prebivališča v Ruski federaciji ter njegovo pravico do prostega vstopa in izstopa iz Rusije.
 
Dovoljenje za prebivanje daje tudi pravico do poslovanja v kateri koli regiji države, pravico do zdravstvene oskrbe v okviru programa obveznega zdravstvenega zavarovanja in, če obstajajo razlogi za to, pravico do pokojnine, socialnih prejemkov in brezplačnega izobraževanja.

Z dovoljenjem za prebivanje ne morete voliti, opravljati uradniških del, služiti v vojski na podlagi vpoklica (lahko samo po pogodbi) in opravljati določenih funkcij.
 
Dokumenti za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Rusiji v zameno za nakup nepremičnine
 
Po enem letu neprekinjenega lastništva nepremičnine lahko prosilec za dovoljenje za prebivanje zaprosi Ministrstvo za gospodarski razvoj Rusije za svetovanje glede vprašanja priznanja statusa vlagatelja za pridobitev dovoljenja za prebivanje (prek spleta ali osebno po spletnem dogovoru) ali osebno na območnem organu Ministrstva za notranje zadeve Rusije s svežnjem dokumentov.
 

Osnovni dokumenti za pridobitev dovoljenja za prebivanje:

 
 • Vloga za dovoljenje za prebivanje v dveh izvodih. Vlogo lahko izpolnite ročno (čitljivo) ali jo natisnete iz računalnika.
 • Izpisek iz enotnega državnega registra nepremičnin. Zahtevati ga je treba v večnamenskem centru za zagotavljanje državnih in občinskih storitev (MFC) ali na spletni strani gosuslugi.ru. Izpisek mora vsebovati katastrsko vrednost nepremičnine in podatke o neobstoju obremenitev na objektu. V zadnjem letu na nepremičnini ne sme biti omejitev pravic in obremenitev. Če se za stanovanje izplačuje hipoteka, slednja ne daje pravice do dovoljenja za prebivanje.
 • Osebne fotografije, barvne ali črno-bele, 35×45 mm, brez retuše, 4 kosi.

Obrazci za vlogo in navodila o tem, kako zaprositi za dovoljenje za prebivanje, so na voljo na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Ministrstvo za notranje zadeve lahko zahteva dodatne dokumente (npr. migracijski list, ki se izda tujcem ob prehodu meje). Storitev pridobitve dovoljenja za prebivanje je plačljiva, plačati boste morali upravno takso.
 
Vsi dokumenti v tujem jeziku morajo biti prevedeni v ruski jezik in notarsko overjeni.
 
Pripravljenost dovoljenja za prebivanje lahko preverite v storitvi Ministrstva za notranje zadeve. Rok za obravnavo vloge je 30 delovnih dni.
V tujini se lahko o vprašanjih pridobitve dovoljenja za prebivanje posvetujete na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Ruske federacije.
 

Na kakšen način še lahko vlagatelji pridobijo dovoljenje za prebivanje v Rusiji?

Poleg tistih, ki so investirali v nepremičnine, imajo pravico do pridobitve dovoljenja za prebivanje po poenostavljeni shemi tudi tuji vlagatelji, ki so izpolnili enega od treh pogojev:
 
 1. v treh letih pred vložitvijo vloge za dovoljenje za prebivanje so vložili najmanj 15 milijonov rubljev (okoli 150.000 evrov) v družbeno pomembne regionalne projekte;
 2. vložili so 30 milijonov rubljev (okoli 300.000 evrov) v rusko podjetje, ki je delovalo vsaj tri leta in je v letu pred vložitvijo vloge za dovoljenje za prebivanje plačalo davke in prispevke v višini 6 milijonov rubljev (60.000 evrov);
 3. registrirali in postali pravna oseba v Rusiji, ki deluje v Rusiji že dve leti in letno plačuje od 4 milijone rubljev (40.000 evrov) davkov.
 

Ali je dovoljenje za prebivanje v Rusiji drago?

Najmanjša naložba v nepremičnine v Rusiji za pridobitev dovoljenja za prebivanje mora biti v valuti približno 210.000 dolarjev (po menjalnem tečaju 95 rubljev za dolar) na Daljnem vzhodu, v Moskvi pa 526.000 dolarjev.
 
Za primerjavo: v Združenih arabskih emiratih je mogoče rezidenčni vizum (analogen dovoljenju za prebivanje) ob nakupu nepremičnine v Dubaju pridobiti od 750.000 dirhamov, kar je 205.000 dolarjev (številke se razlikujejo glede na emirat).
 
Po besedah Dmitrija Volvača, namestnika ruskega ministra za gospodarski razvoj, zanimanje za poenostavljena dovoljenja za prebivanje v Rusiji pričakujejo predvsem od državljanov Evrazijske ekonomske unije, SND, Bližnjega vzhoda in Azije. Leta 2023 naj bi bilo v Rusiji predvidenih do 12 milijard rubljev investicij, v naslednjih letih pa celo do 40 milijard rubljev na leto.
 
 


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini