Kanada ukinja davčne olajšave, ki pospešujejo proizvodnjo fosilnih goriv

ponedeljek, 17. julij 2023
 

Kanada kot prva država v skupini G20 ukinja davčne olajšave za proizvodnjo fosilnih goriv


Kanadski minister za okolje Steven Guilbeault je v intervjuju za Bloomberg sporočil, da namerava Kanada ukiniti davčne olajšave za proizvodnjo fosilnih goriv še ta mesec. S tem bo Kanada postala prva država v skupini G20, ki bo sprejela ta ukrep. Ukinitev bo usmerjena v subvencije, ki neposredno pomagajo pri proizvodnji fosilnih goriv, po drugi strani pa bo še vedno dovoljeno financiranje tehnologij, kot je zajem in shranjevanje ogljikovega dioksida, ki se uporabljajo v kanadski naftni in plinski industriji.

Kanada je že vrsto let pomemben proizvajalec fosilnih goriv, hkrati pa se je zavezala k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Leta 2009 so se Kanada in druge države G20 dogovorile, da bodo postopoma ukinjale "neučinkovite" subvencije za fosilna goriva. Leta 2016 so Kanada, ZDA in Mehika obljubile, da bodo postopek dokončale do leta 2025, vendar je Trudeaujeva vlada med tem pospešila svoj časovni okvir na letošnje leto.Ukinitev možnosti davčnih olajšav za fosilna goriva naj bi imela velik vpliv na kanadsko industrijo nafte in plina. Panoga se trenutno srečuje z izzivi zaradi upada svetovnih cen nafte. Prepoved davčnih olajšav bo kanadsko naftno in plinsko industrijo naredila še manj konkurenčno.

Kanadsko združenje naftnih proizvajalcev (Canadian Association of Petroleum Producers) je do sedaj zatrjevalo, da jih standardne davčne olajšave, ki so jih deležni, do sedaj niso postavljale v prednostni položaj, saj so tovrstnih standardnih olajšav deležne vse gospodarske panoge. 

Kanadska vlada meni, bi morala industrija nafte in plina pospešiti aktivnosti v smeri razogljičenja, država pa je pri tem pripravljena pomagati. Tovrstna podpora naj bi lahko vključevala financiranje raziskav in razvoja ter finančno pomoč delavcem, ki bi jih prehod prizadel. V lanskem letu je Kanada v tovrstne napore vložila preko 20 milijard CAD (približno 13,5 milijard EUR).

Minister Guilbeault je ločeno v sredo napovedal, da bo Kanada prispevala 450 milijonov dolarjev v Zeleni podnebni sklad Združenih narodov, ki pomaga državam v razvoju, ki se soočajo z najhujšimi vplivi podnebnih sprememb.

Povzeto po: BNN Bloomberg 

Pripravil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com 

 

Preberite tudi: