Kanada uvaja ukrepe za obvladovanje inflacije in pomoč prizadetim družinam

ponedeljek, 19. september 2022
 
Kanadski premier Justin Trudeau je v torek, 13. septembra 2022, napovedal za 4,5 milijarde kanadskih dolarjev (3,42 milijarde EUR) ukrepov, namenjenih lajšanju z visoko inflacijo povezanih težav za družine z nizkimi dohodki.
 
Ukrepi vključujejo podvojitev četrtletnega davčnega dobropisa, poslanega posameznikom in družinam z nizkimi in skromnimi dohodki, za izravnavo prometnega davka, in 500 kanadskih dolarjev, enkratno doplačilo stanovanjske ugodnosti, ki se zagotovi osebam z nizkimi dohodki, ki potrebujejo pomoč pri najemnini.

Trudeaujeva liberalna vlada bo zagotovila tudi do 650 kanadskih dolarjev na leto za zobozdravstveno oskrbo otrok, mlajših od 12 let, ki nimajo dostopa do zobozdravstvenega zavarovanja.
 

Kanadska centralna banka obljublja nadaljnje dvige obrestnih mer


Medtem ko se je inflacija julija nekoliko ohladila s skoraj štiridesetletne najvišje vrednosti 8,1 %, je kanadska centralna banka še vedno zaskrbljena zaradi naraščajočih cen in obljublja nadaljnje dvige obrestnih mer, potem ko jih je 7. septembra zvišala na najvišjo raven v 14 letih.
 
"Vsi ti ukrepi postavljajo ljudi v središče našega načrta za rast gospodarstva. Usmerjeni so na srednji razred in ljudi, ki si trdo prizadevajo, da bi se mu pridružili, medtem ko smo še naprej odgovorni do javnih financ," je dejal Trudeau. "Pomoč, ki jo napovedujemo danes, bo naredila veliko razliko za ljudi, ki jo bodo prejeli na ciljno usmerjen način, ki ne bo povzročil inflacije."
 
Trudeaujeva vlada se v zadnjih nekaj mesecih sooča z naraščajočim pritiskom, da zagotovi olajšanje inflacije. Inflacija v Kanadi je letos poskočila na skoraj 40-letne najvišje vrednosti. Medtem ko je morda dosegel svoj vrh junija, je indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) julija dosegel 7,6 odstotka, saj so stroški hrane, bivališča in storitev še naprej naraščali.
 
 
Rekordno naraščajoča inflacija je kanadsko centralno banko spodbudila, da se je lotila enega najbolj agresivnih ciklov zaostrovanja v zgodovini centralne banke. Kanadska centralna banka je nedavno zvišala svojo referenčno obrestno mero za 75 bazičnih točk, kar je bilo četrto zaporedno veliko zvišanje, ob tem pa opozorila, da se bodo obrestne mere po potrebi višale še naprej.
 
Povzeto po:
The Globe and Mail
Toronto Star
Reuters 
 
Uredil: 
 
Simon Pribac
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica

 

Preberite tudi: