Kanadski regulator prevzema začasno kontrolo nad podružnicami banke SVB v državi

torek, 14. marec 2023

Kanadski bančni regulator je po propadu posojilodajalca in posledični nestabilnosti na trgu začasno prevzel nadzor nad kanadsko podružnico banke Silicon Valley Bank. Nadzornik finančnih institucij, Peter Routledge, bo zahteval trajni nadzor nad sredstvi in zahteval, da kanadsko državno tožilstvo zaprosi za odredbo o likvidaciji podjetja. 

Namen te poteze je zaščititi pravice in interese upnikov podružnice. Urad nadzornika finančnih institucij je dejal, da SVB deluje v Kanadi kot podružnica tuje banke od februarja 2019. 

Stranke SVB vključujejo vrsto podjetij iz kalifornijske vinske industrije in tehnoloških novoustanovljenih podjetij, namenjenih boju proti podnebnim spremembam. Stranke banke bodo zaščitene in bodo imele dostop do svojih sredstev, so napovedali ministrstvo za finance ZDA, Federal Reserve in Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov. Vendar so se nekateri ugledni direktorji Silicijeve doline bali, da bodo stranke v prihodnjih dneh, če Washington ne bo rešil propadle banke, začele bežati v drugih finančnih institucijah. Tečaji delnic so v zadnjih nekaj dneh padli v drugih bankah, ki skrbijo za tehnološka podjetja.

Neuspeh SVB se je začel, ko so njegove stranke, večinoma tehnološka podjetja, ki so potrebovala denar, ko so se borila za financiranje, začele dvigovati svoje depozite. Banka je morala prodati obveznice z izgubo, da je pokrila dvige, kar je povzročilo največji propad ameriške finančne institucije od vrhunca finančne krize. Ministrica za finance ZDA Janet Yellen je rastoče obrestne mere označila za glavno težavo banke Silicon Valley Bank. Številna njegova sredstva, kot so obveznice ali hipotekarni vrednostni papirji, so izgubila tržno vrednost, ko so tečaji naraščali.

Propad SVB in kasnejši ukrepi za zaščito vlagateljev poudarjajo možnost nestabilnosti v bančnem sektorju. Takšne situacije bi lahko vplivale na podjetja in panoge zunaj finančnega sektorja, kot sta v tem primeru vinska industrija in tehnološka zagonska podjetja. Kljub temu zagotovila in ukrepi regulatorjev dokazujejo njihovo zavezanost zaščiti vlagateljev in preprečevanju nadaljnje nestabilnosti.


Povzeto po: CBC  

Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini