Katera so največja latvijska podjetja glede na vrednost?

torek, 30. november 2021

Skupna vrednost latvijskih podjetij, uvrščenih na seznam 101 najboljših, je leta 2021 dosegla 22,5 mlrd EUR. V primerjavi z lansko lestvico se je skupna vrednost povečala za 37 %.

Po podatkih Nasdaq Riga so se letos na lestvico Top 101 uvrstila le tista podjetja, katerih vrednost znaša najmanj 72,88 mio EUR, medtem ko je bila lani za uvrstitev na lestvico spodnja meja 49,39 mio EUR.

Energetska družba AS Latvenergo se je uvrstila na vrh lestvice, saj je dosegla zgodovinsko najvišjo vrednost, 2,062 mlrd EUR. V primerjavi z lanskim letom je družbi uspelo izboljšati svojo vrednost za 25 %.Latvijski državni gozdovi ostajajo drugi na lestvici Top 101, z vrednostjo 1,5 mlrd EUR, kar je 26 % povečanje v primerjavi z vrednostjo lani.
Telekomunikacijska družba SIA Mikrotikls je 3. na lestvici z vrednostjo 1,24 mlrd EUR. To je prva družba z zasebnim kapitalom, ki je v Latviji doslej presegla mejo 1 mlrd EUR.

Distributerju računalniške in elektronske opreme ELKO Grupa AS je uspel preboj v višini 432,2 mio EUR, kar je 71 % več v primerjavi z lanskoletno vrednostjo. Temu podjetju je uspelo doseči tudi največji promet med vsemi podjetji, ki so vključena v Top 101.

Letošnje visoko povečanje vrednosti vseh podjetij, uvrščenih na seznam 101 najboljših, zlasti med latvijskimi podjetji zasebnega kapitala, vzbuja prepričanje, da zasebna podjetja, ki so temelj latvijskega gospodarstva in še naprej zagotavljajo konkurenčno blago in storitve po vsem svetu, ne promovirajo le Latvije, ampak bodo kmalu postala tudi najbolj vredna podjetja na lestvici top 101, poudarja ustanovitelj in partner Prudentia Girts Rungainis, ki pripravlja lestvico top 101.

Predsednik uprave energetske družbe AS Latvenergo Guntars Balcuns se je ob prejemu nagrade za najvrednejše podjetje v Latviji zahvalil vsem zaposlenim in strankam, da jim je že 14 krat uspelo osvojiti naziv družbe z največjo vrednostjo v Latviji. Po njegovih besedah to potrjuje stabilnost družbe, ki je dosegla tako dober rezultat v hitro spreminjajočih se tržnih razmerah. Družba je kljub temu šele na začetku poti do odličnosti. Z novo strategijo namera družba doseči še bolj ambiciozno rast, ki ji bo zagotovila vstop na letvico največjih družb v Baltski regiji.

Kljub visokemu vstopnemu pragu se je na letošnjo lestvico Top 101 uvrstilo kar 13 novincev, med njimi sta tudi proizvajalec kozmetike Madara Cosmetics AS in veriga bencinskih črpalk Virsi-A AS.

Poleg lestvice top 101 najvrednejših podjetij v Latviji je bila letos objavljena tudi lestvica 30 najvrednejših podjetij Baltske regije. Seznam je nastal v sodelovanju s podjetjem Confidentus.

Že 3. leto zapored je bila za najbolj vredno podjetje v baltski regiji izbrana litovska živilska trgovska veriga Vilniaus Prekyba, katere vrednost znaša 4,7 mlrd EUR. Kljub uvedenim omejitvam zaradi pandemije Covid-19 je družba Vilniaus Prekyba svojo vrednost letos povečala za 1 mlrd EUR, z lanskih 3,6 mlrd EUR na letošnjih 4,7 mlrd EUR. Litovska kemična družba Thermo Fisher Scientific Baltics je pristala na 2. mestu, bančna skupina Swedbank pa na 3. mestu top 30 podjetij Baltske regije.


Viri: Factiva, Business World Magazine