Kazahstan uvaja kvote za izvoz pšenice in moke

petek, 10. april 2020

Kazahstansko Ministrstvo za kmetijstvo je 30. marca sporočilo, da bodo nedavno prepoved izvoza moke nadomestili z uvedbo kvot za izvoz pšenice in moke. Ukrepi so del vladnih prizadevanj za preprečevanje motenj v oskrbi s hrano v času pandemije korona virusa.

22. marca je vlada v Kazahstanu prepovedala izvoz osnovnih živilskih izdelkov, vključno z moko, ajdo, sladkorjem in krompirjem. Izvoz je prepovedala kljub trditvam, da ima država dovolj rezerv. Prepoved naj bi trajala do konca izrednih razmer, predvidoma do 15. aprila. V znak protesta so se kazahstanski mlinarji zavezali, da bodo izpolnili vse domače povpraševanje po moki, če bo vlada le odpravila prepoved izvoza. Prav tako so izrazili zaskrbljenost zaradi tveganja, ki bi ga imela mlinarska industrija, če bi bil prepovedan samo izvoz moke, ne pa tudi pšenice. Lokalni mediji sicer niso poročali o prekomernem kopičenju zalog potrošnikov, kar bi lahko privedlo do pomanjkanja hrane. Po podatkih kmetijskega ministrstva je imel Kazahstan na dan 1. marca 2020 na zalogi 9,2 mio ton žita.

Vlada sedaj namerava namesto prepovedi izvoza moke uvesti izvozne kvote, ki bodo mesečni izvoz omejile na 200.000 ton pšenice in 70.000 ton moke, kar je precejšnje zmanjšanje glede na običajni mesečni izvoz, ki je do sedaj znašal 350.000 ton pšenice in 123.500 ton moke. Izvozne kvote bodo veljale predvidoma do 1. avgusta 2020.

Kazahstan je vodilni izvoznik pšenične moke, saj izvozi približno 10 % svetovnega izvoza. Država je eden glavnih regionalnih dobaviteljev pšenice, takoj za Rusijo, ki je največji svetovni izvoznik pšenice. Kazahstan je tudi glavni dobavitelj pšenice sosednjim državam. Samo v Tadžikistanu mesečno povpraševanje po pšenici znaša 90.000 ton, ki jih v celoti zagotavlja Kazahstan. Kazahstan je tudi edini dobavitelj pšenice za Kirgiško republiko in Uzbekistan, ter predstavlja 85 % uvoz pšenice v Afganistan.

Vir: Factiva; The Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije