Kazakhtelecom dobil dovoljenje za nakup največjega mobilnega operaterja v Kazahstanu, Kcell

sreda, 18. julij 2018

Kazahstansko državno telekomunikacijsko podjetje Kazakhtelecom je v začetku julija dobilo dovoljenje za nakup 75 % deleža največjega mobilnega operaterja v državi, Kcell. Nakup za Kazakhtelecom pomeni, da bo imel skoraj monopolni položaj in bo obvladoval 67 % trga mobilne telefonije v Kazahstanu. Odobritev je Kazakhtelecom dobil po tem, ko je Kcell iz družbe DL Construction prejel več obtožb o kršitvi avtorskih pravic, vrednih več kot 100 mio EUR, ter odredbo lokalnega sodišča, da plača skoraj 2 mio EUR globe. 75 % delež trenutno pripada nordijskemu operaterju Telia in turškemu Turkcell ter je vreden okoli 550 mio EUR.

Dovoljenje za nakup je odobril Odbor za urejanje naravnih monopolov, varstvo konkurence in pravice potrošnikov, ki deluje v okviru Ministrstva za nacionalno gospodarstvo Kazahstana. Organ je ocenil konkurenco na trgu mobilnih komunikacijskih storitev ob upoštevanju stališč vseh udeležencev na trgu. Skupaj z Ministrstvom za informiranje in komunikacije sta ocenila pričakovani učinek in vpliv transakcije za potrošnike, udeležence in industrijo kot celoto. Ugotovljeno je bilo, da Kazahstelecom JLS in Mobile Telecom-Service LLP, ki predstavljata blagovni znamki Altel in Tele2 na trgu, nista vključena v eno skupino subjektov, odkar ima večinski, 50,52 % delež v tem partnerstvu švedsko podjetje Tele2 AB. Ker podjetje Kazakhtelecom trenutno nima deleža na trgu mobilne telefonije, je protimonopolni organ privolil v nakup 75 % deleža delnic Kcella z glasovalno pravico.

Družba Kazakhtelecom bo tako lahko vstopila na trg mobilne telefonije v državi. Ocenjujejo, da bo delež družbe na tem trgu znašal 37,5 %. Ni še jasno, kakšne posledice bo ta transakcija prinesla končnim uporabnikom. Protimonopolni odbor je določil številne zahteve in pogoje v interesu potrošnikov, države in industrije kot celote. V primeru kršitev bo zahteval ponovno preučitev odločbe, vključno s preklicem transakcije na sodišču. V interesu potrošnikov je protimonopolni organ naročil podjetju Kazakhtelecom JSC, da ohrani blagovni znamki Kcell in Activ. Odobritev transakcije s strani državnega regulatorja še ne predstavlja zaključka transakcije. Celoten proces transakcije in izpolnjevanje zahtev bosta spremljala protimonopolni organ in Ministrstvo za informiranje Republike Kazahstana.

Vir: Kazakhstan Newsline

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT