Kitajci razvili test Covid-19, ki pokaže rezultat v 4 minutah

četrtek, 10. februar 2022

Kitajski znanstveniki z univerze Fudan v Šanghaju so razvili nov test za odkrivanje okužb s Covid-19, ki pokaže natančne rezultate v 4 minutah in je enako natančen kot so PCR testi.

Po mnenju ekipe univerze Fudan je novi test natančen kot test PCR, vendar odpravlja potrebo po laboratorijski analizi. Nova naprava za testiranje uporablja mehanske komponente iz DNK v kombinaciji z mikroelektroniko in pošlje rezultate v telefon ali računalnik.

Nove teste bi po besedah raziskovalcev lahko uporabili za testiranje na letališčih, na klinikah, na oddelkih za nujne primere in doma. 

"Test je lahko koristen, ker ponuja hitro odkrivanje nukleinskih kislin Sars-CoV-2, enostavno upravljanje, visoko občutljivost in specifičnost ter prenosljivost," je skupina zapisala v članku, objavljenem v strokovni reviji Nature Biomedical Engineering.

Povpraševanje po kompletih za testiranje na koronavirus se je v zadnjih mesecih povečalo, saj se svet spopada s porastom okužb s Covid-19, ki ga povzročata zelo nalezljivi različici Omicron in Delta. Kitajski proizvajalci kompletov za testiranje si prizadevajo slediti naraščajočemu povpraševanju, tako doma kot v tujini.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je PCR test do sedaj najbolj natančen način za diagnosticiranje Covid-19. Vzorce na virusni genetski material testira usposobljeno osebje v laboratoriju, rezultati pa so običajno na voljo v roku od enega do nekaj dni.

Antigenski testi ali hitri diagnostični testi zaznajo specifične beljakovine na površini koronavirusa in jih je mogoče opraviti kjer koli. Ker vzorcev ni treba poslati v laboratorij, so cenejši in priročnejši, rezultati pa so na voljo v kratkem času, v roku od 15 do 30 minut. Vendar so HACG testi na splošno manj natančni kot PCR.

Raziskovalci iz Kitajske so povedali, da lahko test, ki so ga razvili, odkrije virus v manj kot 4 minutah oziroma v povprečnem času ene minute.

Nove teste bodo lahko uporabljali tudi za hitro odkrivanje drugih bolezni. Poleg Covid-19 bi lahko razvoj molekularnega elektromehanskega sistema omogočil ultra natančno diagnozo drugih bolezni le v nekaj minutah.


 

Viri: South China Morning Post Publishers Limited, Times of India, Global Times

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije