Kitajska pristanišča z novo inteligentno platformo za upravljanje oskrbovalne verige

sreda, 10. oktober 2018

Ameriško tehnološko podjetje Ideanomics je ustanovilo skupno podjetje z Asia-Pacific Model Electronic Port Network (APMEN Trade Tech), da bi ponudila pristaniščem novo inteligentno platformo za upravljanje oskrbovalne verige, podprto z umetno inteligenco (AI) in blockchain tehnologijo. Namen nove platforme je racionalizirati oskrbovalne verige, izboljšati povezave med pristanišči ter odstraniti sloj posrednikov v dobavni verigi. Pričakuje se, da bo polno izvajanje nove platforme za polovico zmanjšalo stroške financiranja dobav, ki na Kitajskem trenutno znašajo 16 % do 25 %.

Dve od najprometnejših pristanišč na svetu, Shanghai and Guangdong, bosta prvi, ki bosta uporabljali novo inteligentno platformo. Pristanišče Shandong si je leta 2017 pridobilo naziv najbolj prometnega pristanišča na svetu. Skupna vrednost uvoza in izvoza blaga v pristaniščih Šanghaj in Guangdong je v letu 2017 skupno znašala 1,35 trln EUR, kar je 13 % več kot leto poprej.

APMEN je bil ustanovljen leta 2014, da bi spodbudil razvoj modela e-pristanišč v državah APEC in izboljšal povezljivost med pristanišči v azijsko-pacifiški regiji. Doslej se mu je pridružilo že 16 pristanišč in e-pristanišč iz 11 držav članic APEC. To so New South Wales (Avstralija),Vancouver (Kanada), TradePort, OnePort in GLSHK (Kitajska), Port of Klang (Malezija), Port of Manzanillo in Port of Lázaro Cárdenas (Mehika), Peru, Shanghai, Xiamen in Kaohsiung (Kitajska), Hai Phong in Ho Chi Minh (Vietnam), Lirquen in Coronel (Čile) ter Cebu (Filipini).

Vir: Aroq Limited

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta