Kitajska se pripravlja, da bo prevzela vodilno vlogo na globalnem trgu biotehnologije

sreda, 27. junij 2018

Še pred leti se je zdelo, da Kitajska ni primerna dežela za raziskave in razvoj na področju biotehnologije. Kljub temu je podjetnik iz mesta Pittsburgh, John Oyler, pred osmimi leti v Pekingu ustanovil biotehnološko podjetje BeiGene LTd. Kmalu potem je vlada predsednika Xi Jinpinga začela spreminjati zakonodajo v tej panogi, katere vrednost je takrat znašala 103 mlrd EUR. Po uvedenih spremembah zakonodaje so začele prihajati tudi investicije, kitajski sektor biotehnologije pa se je začel pospešeno razvijati.

Družba BeiGene danes kotira na borzi Nasdaq in je vredna približno 7,6 mlrd EUR, kar je sedemkrat več kot leta 2016, njihova eksperimentalna zdravila proti raku pa skrbno spremljajo po vsem svetu. Na Kitajskem je veliko laboratorijev; od vrhunskih raziskovalnih centrov, kot jih ima BioGene, pa do biotehnoloških parkov, kjer dela na stotine znanstvenikov, ki se trudijo dohiteti in prehiteti svoje zahodne kolege na vseh področjih, od najnaprednejših terapij za rakava obolenja do genskega inženiringa. Pri tem jih spodbuja komunistična partija, ki želi ustvariti najboljše strokovnjake v tej industriji.

Investicije v zdravstveno oskrbo Kitajske so se povečale iz 751.880 mio EUR v letu 2013 na 10,4 mlrd EUR v letu 2017. Na Kitajskem so v porastu rakava obolenja, bolezni srca in sladkorna bolezen, zato se povečuje tudi prodaja zdravil. Po napovedih naj bi prodaja zdravil na kitajskem trgu v letu 2022 dosegla 141,2 mlrd EUR. Kitajska je za ZDA drugi največji farmacevtski trg na svetu.

Kitajska biotehnološka podjetja upajo, da bodo prevzela večinski tržni delež od globalnih proizvajalcev, ki že več let prevladujejo v lokalni prodaji, nato pa se širila po svetovnih trgih. Njihove načrte spodbuja tudi vlada, ki je leta 2015 spremenila zakonodajo na tem področju, ki je več desetletij upočasnjevala odobritve zdravil in  inovativnost. Pekinška pobuda "Made in China 2025", ki je namenjena nadgradnji proizvodne industrije v državi, spodbuja načrte za razvoj novih ciljnih terapij, protiteles in cepiv, hkrati pa si prizadeva za napredek na področjih, kot so matične celice. Vse to pomaga kitajskim podjetjem delovati na najsodobnejših tehnologijah, kot je CAR-T, ki uporablja človeške imunske celice za boj proti raku. Trenutno na Kitajskem obstaja toliko kliničnih preizkušanj kot v ZDA za takšna zdravila. Na občutljivih področjih, kot je genetika, pa se tudi kitajski laboratoriji srečujejo z etičnimi in političnimi omejitvami pri uporabi novih tehnologij na ljudeh.

BeiGene je eno od največjih kitajskih proizvajalcev inovativnih zdravil. Med drugim razvijajo tudi zdravilo Tislelizumab, ki spada v novo skupino zdravil proti raku, imenovano zaviralci PD-1 ali PD-L1. Takšne terapije spodbudijo bolnikov imunski sistem za boj proti tumorjem. Mednarodni konkurenti, kot so Merck & Co., Bristol-Myers Squibb Co in AstraZeneca Plc, že ??imajo takšne terapije na trgih zunaj Kitajske. Toda BeiGene želi razviti zdravilo z izboljšanim zdravljenjem PD-1, ki se razlikuje od konkurence z zmanjševanjem določenih učinkov, ki preprečujejo, da bi imunski sistem popolnoma eroziral tumorje. BeiGene namerava od vlade v letu 2018 pridobiti dovoljenje za prodajo zdravila. V primeru odobritve lahko po napovedih analitikov letna prodaja zdravila BeiGene  doseže 1,9 mlrd EUR do leta 2030.  

V kitajski biotehnološki sektor prihaja vedno več denarja. Borza v Hong Kongu že dovoljuje, da se neprofitne biotehnološke družbe uvrstijo na borzo, medtem ko so svoje investicije v kitajski biotehnološki sektor že napovedali novi investitorji, med njimi tudi iz ZDA.
 
Vir: Macau Daily Times
 
Več informacij o globalnih trendih na področju kemije, farmacije in biotehnologije