Kitajske trgovinske partnerice ogorčene nad testiranjem uvožene hrane na korona virus

četrtek, 19. november 2020

Številne države, ki izvažajo hrano na Kitajsko, so vedno bolj razočarane nad nadzorom in testiranjem uvoženih živilskih izdelkov na korona virus, zato Kitajsko pozivajo, naj ustavi agresivno testiranje, saj le to predstavlja omejevanje trgovine.

Kitajska trdi, da je virus našla na embalaži živilskih izdelkov iz 20 držav, vključno z nemško svinjino, brazilsko govedino in indijskimi ribami. Tuji uradniki pravijo, da Kitajska nima ustreznih dokazov, ki bi jih predložili ustrezni organi, zato takšno testiranje brez razloga škodi trgovini in ugledu države, iz katere je Kitajska izdelke uvozila.

Kanada je na zasedanju Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki je potekalo 5. in 6. novembra, kitajsko testiranje uvoženih živil in zavračanje izdelkov, ki so imeli pozitivne teste nukleinske kisline, označila kot neupravičene trgovinske omejitve, in pozvala Kitajsko, naj to početje ustavi. Kanada je ob podpori Avstralije, Brazilije, Mehike, Združenega kraljestva in ZDA trdila, da Kitajska za ukrepe ni zagotovila znanstvene utemeljitve.

A Kitajska je od takrat samo še okrepila nadzor nad uvoženo hrano.

Ta teden je Global Times, tabloid, ki ga podpira vladajoča komunistična stranka, napisal, da je prisotnost novega korona virusa na uvoženi hrani povečala možnost, da je virus, za katerega se domneva, da izvira iz osrednjega kitajskega mesta Wuhan, morda vendarle prišel iz tujine.

Kitajska je začela testirati uvoženo ohlajeno in zamrznjeno hrano na korona virus že junija, potem ko je se je z virusom okužila večja skupina delavcev na veleprodajni tržnici v prestolnici.

Svetovna zdravstvena organizacija trdi, da se korona virus ne prenaša niti s hrano niti z embalažo. Toda Kitajska, ki je lokalno že zaustavila širjenje virusa, vseeno pravi, da obstaja nevarnost ponovnega vstopa virusa v državo preko uvoženih živilskih izdelkov.

Kitajske trgovinske partnerice so razočarane nad tem, kako carinske in zdravstvene oblasti na Kitajskem vse bolj nadzorujejo uvoz in s tem ne spoštujejo svetovnih norm. Predvsem jih moti, ker Kitajska ni pokazala rezultatov testiranja in niti ene same laboratorijske analize. Zato se sedaj sprašujejo, ali je vse to res in ali so res kaj našli, saj ni za njihove trditve nobenega dokaza.

V ponedeljek, 16. 11. je tudi novozelandska premierka Jacinda Ardern podvomila o ugotovitvah Kitajske, potem ko je mesto Jinan sporočilo, da je našlo korona virus na zamrznjeni novozelandski govedini. Ardernova je dejala, da je prepričana, da iz njene države niso izvažali mesnih izdelkov, ki bi bili okuženi s korona virusom in da s Kitajske niso dobili nobenih pojasnil.

Avgusta so brazilski uradniki odpotovali v mesto Shenzhen, potem ko so Kitajci pri uvozu brazilskega piščančjega mesa našli sledi korona virusa. Kitajske oblasti niso mogle zagotoviti informacij o tem, ali so odkrile aktivni virus ali ne, je po obisku sporočilo brazilsko kmetijsko ministrstvo.

ZDA so v torek, 17.11. preko WTO pozvale Kitajsko, naj zagotovi, da njeni ukrepi ustrezno ocenijo dejanska tveganja, zlasti kadar neupravičeno omejujejo trgovino. Iz ameriškega ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da najnovejše kitajske omejitve uvoza živilskih izdelkov glede virusa, ne temeljijo na znanosti in bi lahko negativno vplivale na mednarodno trgovino. V odgovoru WTO je Kitajska dejala, da so njeni ukrepi le začasni, njihov namen pa je v največji možni meri zaščitili življenja ljudi.

Kitajska je opozorila, da so prvi na svetu izolirali živ korona virus iz vzorcev uvožene zamrznjene ribe -trske, kar je dokaz, čeprav še neobjavljen, da se korona virus lahko prenaša na ljudi tudi preko hrane.

Gudrun Gallhoff, ministrska svetovalka za zdravje in varnost hrane v delegaciji Evropske unije na Kitajskem, je na konferenci o varnosti hrane ta mesec dejala, da izvozniki potrebujejo več informacij o kitajskih preskusnih metodah in rezultatih. "Če imate trgovinske partnerje, morate z njimi ravnati pošteno in jim dati priložnost, da postanejo sokrivci," je dejala.

Viri: Factiva, Reuters
  
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije