Kitajski izvoz je junija presegel pričakovanja

četrtek, 15. julij 2021

Kitajski izvoz je junija presegel pričakovanja analitikov, saj se je svetovno povpraševanje močno povečalo zaradi sprostitve omejitvenih ukrepov in pospešenega cepljenja po vsem svetu. Prav tako je tudi uvoz presegel vsa pričakovanja.

Toda splošna rast mednarodne trgovine se v 2. največjem svetovnem gospodarstvu lahko v 2. polovici leta 2021 upočasni, saj se je v nekaterih državah že razširila nova različica virusa Delta.

Kitajska je uspela zajeziti pandemijo prej kot njene trgovinske partnerice, zato je največji svetovni izvoznici že v prvih mesecih leta 2020 uspelo oživiti gospodarstvo po krizi, ki jo je povzročil korona virus.

Kitajski izvoz se je junija 2021 v primerjavi z letom prej povečal za 32,2 %, maja pa za 27,9 %. Analitiki so Kitajski napovedovali največ 23 % povečanje izvoza.

Kitajski izvoz se je junija presenetljivo povečal in se izognil vplivu začasnega zaprtja pristanišča v Shenzhenu in drugim ozkim grlom v dobavni verigi. Kitajska trgovinska uspešnost je bila v zadnjih mesecih pod pritiskom, predvsem zaradi svetovnega pomanjkanja polprevodnikov, logističnih ozkih grl ter višjih stroškov surovin in tovora. Kljub temu sta sprostitev omejitvenih ukrepov in cepljenje spodbudila močno povečanje povpraševanja po kitajskem blagu po vsem svetu.

Na primer Nemčija, ki sprva ni bila uspešna v svojem programu cepljenja, je ta mesec že dohitela ZDA, glede na delež prebivalstva, ki je dobil en odmerek cepiva proti COVID-19. Skoraj polovica Američanov je zdaj popolnoma cepljenih, medtem ko se je tudi drugod po Evropi v zadnjem času ta stopnja povečala.

Visoka rast kitajskega izvoza je deloma posledica tudi povečanih proizvodnih aktivnosti na tujih trgih. Proizvodne aktivnosti v ZDA so se junija povzpele na rekordno visoko raven, medtem ko je evro-območje beležilo najhitrejšo rast v zadnjih 15 letih.
 
Kitajski uvoz se je junija 2021 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 36,7 %, kar je preseglo 30 % napoved, vendar se je nekoliko upočasnil v primerjavi z majem, ko je bila rast uvoza 51,1 %, kar je bila najvišja stopnja rasti v zadnjem desetletju.
 
Kitajski uvoz surove nafte se je v 1. polletju 2021 zmanjšal za -3 %, kar je prvo zmanjšanje uvoza po letu 2013, saj so uvozne kvote in naraščajoče svetovne cene omejevale uvoz. Povečal pa se je uvoz soje, zemeljskega plina in železove rude.
 
Azijski delniški trgi, ki so bili v zadnjih tednih prizadeti zaradi širjenja različice virusa Delta, so junija prav tako povečali svoj dobiček.
 
Vrednost kitajskega juana se je v primerjavi z dolarjem povečala. Ljudska banka Kitajske (the People's Bank of China) je 1. teden julija sporočila, da bo zmanjšala količino gotovine, ki jo morajo banke imeti kot rezervo za podporo gospodarstvu, zlasti ker manjša podjetja ne vzdržijo naraščajočih stroškov surovin.
 
Tiskovni predstavnik kitajske carinske uprave, Li Kuiwen, je dejal, da se mednarodna trgovina države zaradi svetovne pandemije še vedno sooča z negotovostmi. Zato se bo rast mednarodne trgovine v 2. polovici leta 2021 verjetno upočasnila, kljub temu pa bo dosegla razmeroma visoko rast.

Kitajska je junija 2021 zabeležila presežek v blagovni menjavi v višini 51,53 mlrd USD, medtem ko je v maju presežek znašal 45,54 mlrd USD.

Kitajski je prejšnji mesec v enem največjih izvoznih vozlišč, v južni provinci Guangdong, uspelo zajezili izbruh korona virusa. Kljub temu se izvozniki spopadajo z višjimi stroški surovin in prevoza ter ozkimi grli v logistiki.

Cene surovin, kot so premog, jeklo, železova ruda in baker, so se letos zvišale, kar je posledica sprostitve omejitvenih ukrepov v številnih državah in večje svetovne likvidnosti.

Povečanje prodaje na drobno v razvitih gospodarstvih je posledica normalizacije vzorcev potrošnje po ponovnem odprtju trgovin. Ko bodo trgovci na drobno v teh državah spet obnovili zaloge, se bo to odrazilo v šibkejšem povpraševanju po kitajskem blagu.

Kitajski trgovinski presežek z ZDA se je junija letos povečal na 32,58 mlrd USD, v primerjavi z majem, ko je ta znašal 31,78 mlrd USD. 

Visoki uradniki iz Kitajske in ZDA so junija začeli pogovore, da bi rešili medsebojne pomisleke, medtem ko Bidnova administracija izvaja pregled trgovinske politike med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma, pred iztekom 1. faze dogovora konec leta 2021. 
Viri: Factiva, Reuters