Kitajski uvoz lesa in hlodovine se je v zadnjih desetih letih več kot potrojil

sreda, 27. junij 2018

Zaradi omejenih gozdnih virov in naraščajočega domačega povpraševanja je Kitajska še vedno največji uvoznik lesa in drugi največji uvoznik hlodovine na svetu, takoj za ZDA. Leta 2017 je Kitajska kljub upočasnitvi dejavnosti v gradbenem sektorju dosegla največji obseg uvoza lesa in hlodovine, ki se je v zadnjih desetih letih povečal kar za 3,5 krat. V zadnjih dveh letih se je uvoz lesa povečeval hitreje kot uvoz hlodovine. Obseg uvoza lesa je v letu 2017 presegel obseg uvoza hlodovine za 36 %.

Velike količine lesa, ki prihajajo na ta naraščajoči dinamični trg, povzročajo številne spremembe v dobavnih virih glede na razpoložljivost in stroške. Največje spremembe v zadnjih petih letih v segmentu lesa vključujejo podvojitev pošiljk iz Rusije, zmanjšanje uvoza iz Severne Amerike in večje število pošiljk iz nordijskih držav.

V kratkem do srednjeročnem obdobju je verjetno, da bodo evropski proizvajalci lesa povečali izvoz na Kitajsko, medtem ko se bodo lahko proizvajalci lesa iz zahodne Kanade raje odločili za izvoz svojih izdelkov na trg ZDA, kjer cene lesa dosegajo rekordno visoke ravni. Spremembe v segmentu hlodovine so bile v zadnjih petih letih bolj dramatične od sprememb v segmentu lesa.

Držav, ki  izvažajo hlodovino na Kitajsko je precej manj kot tistih, ki izvažajo les. Pet držav dobaviteljic hlodovine je v letu 2017 skupaj predstavljalo 92 % celotnega kitajskega uvoza. To so Nova Zelandija, Rusija, ZDA, Avstralija in Kanada. Največja sprememba med leti 2013 in 2017 v tem segmentu je ta, da je Avstralija postala največji dobavitelj hlodovine za Kitajsko, pri čemer se je obseg izvoza povečal z 1,6 mio m3 v letu 2013 na 4,2 mio m3 leta v letu 2017.

Vir: China Weekly News
 
Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije