Kitajsko pomanjkanje premoga je prizadelo tudi druge države

torek, 16. november 2021
 
Pomanjkanje premoga na Kitajskem ogroža dobavne verige in kmetovanje v državah, odvisnih od kitajskega izvoza sečnine, ki se proizvaja iz premoga, saj je Kitajska uvedla omejitve pri izvozu.
 
V Indiji sečnino (urea) pogosto uporabljajo kot gnojilo, v Južni Koreji pa jo potrebujejo za proizvodnjo raztopine sečnine, ki se uporablja za zmanjšanje emisij dizelskega goriva v vozilih in tovarnah.
 
Cene raztopine sečnine so na črnem trgu v Južni Koreji poskočile kar 10-krat, čeprav je vlada prepovedala kopičenje zalog. Vozniki osebnih vozil imajo sedaj omejitev nakupa na 10 litrov, vozniki gospodarskih vozil pa na 30 litrov. Raztopino sečnine v Južni Koreji uporablja približno 2 mio dizelskih vozil, večinoma tovornjakov, pa tudi osebnih vozil. Ves izvoz je zato prepovedan. Prodaja raztopine sečnine je dovoljena samo na bencinskih črpalkah, razen če dobavitelji predhodno pridobijo dovoljenje pristojnih organov. Vozniki dizelskih avtomobilov morajo pri nakupu raztopine sečnine na bencinskih črpalkah navesti svojo identifikacijsko in registrsko številko.
 
Strokovnjaki za logistično industrijo pravijo, da bi pomanjkanje lahko imelo pomemben vpliv na dobavne verige, če se razmere ne bodo izboljšale do naslednjega meseca. Dolgotrajno pomanjkanje bi lahko povzročilo logistično krizo, opozarjajo južnokorejski strokovnjaki za logistiko, saj bi lahko tovorni zabojniki imeli zamude v pristaniščih, zaradi upočasnitve proizvodnje in dobave cementa se lahko ustavijo gradbišča, problemi pa bi nastali tudi v storitvah ladijskega prevoza.
 
Pomanjkanje sečnine kot gnojila pa bi lahko povzročilo manjši pridelek kmetijskih pridelkov in s tem dvig cen hrane. Indijska vlada je sporočila, da je v državi dovolj zalog gnojila, in opozorila, da bo vsak, ki ga bodo ujeli pri kopičenju in prodaji na črnem trgu, kaznovan. Pomanjkanje sečnine se je začelo stopnjevati prejšnji mesec, ko je kitajska vlada določila nova carinska pravila, ki zahtevajo inšpekcijska potrdila za izvoz sestavin gnojil, vključno s sečnino, kar je dejansko ustavilo izvoz.
 
Kitajska se zaradi pomanjkanja premoga trudi ohraniti stabilno oskrbo. Vsaj 18 provinc je septembra omejilo porabo električne energije, da bi olajšale stisko z dobavo in preprečile zaprtje tovarn. Ponekod so celo ugasnili semaforje.

Kitajska proizvede približno 40 % svetovne sečnine, čeprav njen izvoz po vladnih podatkih predstavlja veliko manjši delež svetovnega povpraševanja. Izvoz je predstavljal približno 10 % kitajske proizvodnje sečnine v lanskem letu, kar je okoli 56 mio ton, ostalo proizvodnjo pa je Kitajska uporabila v domačem kmetijstvu. Indija porabi več kot polovico kitajskega izvoza sečnine, druga največja uvoznica pa je Južna Koreja. Cene sečnine so konec oktobra v Južni Koreji dosegle rekordnih 494 USD na metrično tono, medtem ko je bila cena na začetku leta okoli 313 USD.

Po podatkih južnokorejskega ministrstva za trgovino, industrijo in energijo je od januarja do septembra 2021, približno 97,6 % južnokorejskega uvoza sečnine prihajalo iz Kitajske. Zadnja tovarna za proizvodnjo sečnine v Južni Koreji je bila zaprta leta 2011, saj se je soočala z naraščajočo konkurenco nizkocenovnih proizvajalcev iz tujine.


Viri: Factiva, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju zelenih tehnologij