Kopenhagen, Svetovna prestolnica arhitekture 2023

sreda, 04. avgust 2021

Na predlog Generalne skupščine Mednarodne zveze arhitektov (MZA) je generalna direktorica UNESCO dansko prestolnico Kopenhagen uradno razglasila za Svetovno prestolnico arhitekture 2023.

Leta 2018 sta UNESCO in MZA sprožila pobudo Svetovne prestolnice arhitekture z namenom povezovanja in poudarjanja ključne vloge arhitekture in kulture pri urbanizaciji ter kot odgovor masovni urbanizaciji in podnebnim spremembam. Prav tako pobuda poudarja pomen kulture in arhitekture pri ustvarjanju identitete mest in pri njihovem trajnostnem razvoju. Leta 2020 so kot prvo Svetovno prestolnico arhitekture imenovali Rio de Janeiro, vsake 3 leta pa se imenuje nova. Prestolnica arhitekture gosti globalne debate o sodobnem urbanističnem načrtovanju in arhitekturnih izzivih.

Kopenhagen bo v tem obdobju gostil vrsto pomembnih dogodkov in programov na temo "Trajnostna prihodnost - ne puščajte nikogar zadaj". V obdobju treh let bodo strokovnjaki nordijskih držav skupaj z Danskim združenjem arhitektov iskali odgovore in rešitve, kako lahko arhitektura in urbano oblikovanje prispevata k izpolnjevanju 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Med 2. in 6. 7. 2023 bo Kopenhagen gostil tudi 28. Svetovni kongres arhitektov.
Pripravila:
Milena Stefanovic Kajzer, ministrica svetovalka
Veleposlaništvo RS Kopenhagen


Poglejte si tudi: