Danska

Prodaja na Dansko

Gospodarska politika vlade

Na Danskem vladajo Socialni demokrati s podporo drugih levosredinskih strank. Čeprav vladi primanjkuje večine, EIU napoveduje, da ji bo razdrobljeno politično okolje omogočilo izpeljati mandat do prihodnjih volitev leta 2023.

Poleg obvladovanja pandemije korona virusa se bo vladna politika kratkoročno osredotočila na pospeševanje napredka pri zelenih pobudah in ukrepih za izboljšanje trga dela, kar je zajeto v nedavno predstavljenem desetletnem načrtu reform, imenovanemu Danska lahko naredi več.
Danska ima srednjeročno ambiciozne podnebne cilje, saj si želi do leta 2030 zmanjšati emisije ogljika za 70 % z ravni iz leta 1990. 

Danska bo 1. junija 2022 izvedla referendum o razveljavitvi izstopa iz obrambne politike EU.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022.

 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Danski potrošniki zelo hitro sprejemajo nove izdelke in tehnologije, saj je Danska ena najnaprednejših informacijskih družb na svetu. Dansko prebivalstvo ima eno od najvišjih ravni dohodka v Evropski uniji, zato so tudi danski potrošniki med najzahtevnejšimi v Evropi, predvsem kar zadeva kakovost izdelkov. Pri nakupu dajejo prednost lokalnim izdelkom, ki so že dalj časa prisotni na trgu. Vedno bolj se zanimajo za izdelke, ki so povezani z zdravim načinom življenja, ekologijo, etičnim odnosom do živali, poštenimi pogoji proizvodnje, ter visoko kakovostjo.

Potrošniške navade Dancev se spreminjajo z okoljsko ozaveščenostjo. Danska je ena prvih držav, ki je promovirala ekološke izdelke. Prav tako si potrošniki prizadevajo zmanjšati količino svojih odpadkov ter zaužiti hrano s čim manj dodatki. Število vegetarijancev in veganov se povečuje, zlasti med mladimi.

V državi je razvit tudi trg rabljene opreme, ki postaja vse pomembnejši segment maloprodaje. Izdelki na trgu rabljene opreme segajo od elektronike, pohištva, mode do vozil. V državi je že veliko število trgovin z rabljenimi izdelki, čeprav se največ trgovine na tem trgu odvija preko spletne prodaje.
 

Tržne poti, distribucija

Danski maloprodajni trg je dobro razvit in maloprodaja na Danskem predstavlja približno 40 % celotne zasebne potrošnje. Diskontni trgovci iz leta v leto povečujejo tržne deleže, saj so potrošniki občutljivi na ceno. Številnim hipermarketom vse bolj konkurirajo manjši lokalni trgovci, močno pa raste tudi spletna trgovina.

Vrednost prodaje v hipermarketih se je v letu 2021 povečala za 4 % in dosegla 33,3 mlrd DKK ali približno 4,47 mlrd EUR. Salling Group A/S je glavni konkurent v tem segmentu, z 71 % tržnim deležem v letu 2021. Analitiki napovedujejo, da bo vrednost prodaje v segmentu hipermarketov v prihodnjih 5 letih na približno istem nivoju.

Supermarketi so v letu 2021 beležili 4 % rast prodaje, ki je dosegla 32,6 mlrd DKK ali 4,38 mlrd EUR. Coop Danmark A/S je vodilni konkurent v tem segmentu, s 56 % tržnim deležem v letu 2021. Tudi v tem segmentu naj bi v prihodnjih 5 letih vrednost prodaje ostala na približno istem nivoju kot v letu 2021.

Diskontni trgovci so na Danskem v letu 2021 beležili 4 % rast prodaje, ki je dosegla 57,2 mlrd DKK ali približno 7,69 mlrd EUR. Salling Group A/S je vodilni konkurent tudi v tem segmentu, saj je imel v letu 2021 36 % tržni delež. Po napovedih se bo prodaja v diskontnih trgovinah v prihodnjih 5 letih povečevala po 1 % povprečni letni stopnji, oziroma bo ob predpostavki nespremenjenih cen celo upadala po -0,1 %.

Največji trgovci na drobno po prihodkih:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Salling Group A/S 5.264,77
Coop Danmark A/S 4.222,05
Rema Distribution Danmark A/S 2.293,00
Bestseller A/S 1.885,63
Fakta A/S 937,28
Elgiganten A/S 821,51
Jysk A/S 662,68

Spletna prodaja na Danskem

Vrednost spletne maloprodaje se je na Danskem v letu 2021 povečala za 16 % in dosegla 59,6 mlrd DKK, kar je približno 8,01 mlrd EUR.

Nemlig.com A/S je vodilni spletni ponudnik na trgu, njegov tržni delež pa je v letu 2021 znašal 5 %.

Spletna prodaja je v letu 2021 še naprej beležila močno dvomestno rast, zlasti med zaprtjem nakupovalnih centrov in veleblagovnic v začetku leta, ko je Dansko prizadel novi val COVID-19. Spletno nakupovanje je potrošnikom še naprej zagotavljalo možnost nakupov, ne da bi zapustili svoj dom in se izpostavili tveganju okužbe z virusom. Ko so se trgovine ponovno odprle, se je nakupovanje v fizičnih trgovinah povečalo, rast spletne trgovine pa je v letu 2021 končala na nižji ravni kot leta 2020.

Kljub rasti prodaje tujih spletnih ponudnikov, kot sta Zalando in Shein, se je njihov delež na Danskem v letu 2021 zmanjševal. Ta trend je deloma spodbudilo izboljšanje storitev lokalnih spletnih ponudnikov, deloma pa tudi  spreminjanje preferenc potrošnikov.

Za vse večje število spletnih nakupovalcev cena ni več edini pomemben dejavnik, saj se vse bolj osredotočajo na druga vprašanja, kot so kakovost, trajnost in etična vprašanja, vključno z obravnavo delavcev.

Analitiki napovedujejo, da bo spletna prodaja na Danskem v prihodnjih 5 letih rasla po 9 % povprečni letni stopnji (oziroma 7 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2026 dosegla vrednost 91,9 mlrd DKK ali približno 12,35 mlrd EUR. 

 
Spletni ponudniki na Danskem:

  • Coop Danmark A/S                               
  • Elgiganten AS                                  
  • H&M Hennes & Mauritz A/S                       
  • Nemlig.com A/S                                 
  • Salling Group A/S                              
  • Zalando SE                                     

 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Najpogostejši način plačila za uvoznika v začetku poslovnega razmerja je nepreklicni akreditiv, ki se odpre prek poslovne banke. To je priznan postopek, ki je sprejemljiv za danske banke in uvoznike. Ko poslovni odnos doseže stopnjo medsebojnega zaupanja, se plačilni roki podaljšajo od 30 na 90 dni. V nekaterih primerih je plačilo s kreditno kartico lahko najpreprostejše in najučinkovitejše plačilno sredstvo.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Največ transporta na Danskem poteka po cesti. Segment cestnega transporta predstavlja več kot 80 % celotnega sektorja glede na vrednost.

Pomorski transport predstavlja okoli 10 % celotnega transportnega sektorja. Največja pristanišča na Danskem so:  
Največji železniški operater na Danskem je Danske Statsbaner (DSB) - danske državne železnice, najpomembnejše letališče pa je Copenhagen Airport.
 
 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:


Posodobljeno maj 2022.

_