Danska

Poslovni obisk Danske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
18. april Veliki četrtek
19. april Veliki petek
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
17. maj Dan kesanja in molitve
20. maj Vnebohod
9. junij Binkoštna nedelja
10. junij Binkoštni ponedeljek
25. december Božič
26. december drugi dan Božiča
 

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Danske cestne povezave veljajo za ene izmed najboljših na svetu. Izbirate lahko med potovanjem z avtomobilom, avtobusom, vozom, kolesom ali scooterjem, vlakom, letalom ali trajektom, preko mostov ali skozi tunele. Ceste so visokega standarda in jasno označene s številkami in smerokazi. Danska ima zelo veliko trajektnih povezav, ki omogočajo obisk manjših otokov, kot so Aero, Drejo, Skaro in Langeland v otočju, južno od otoka Funen. Lokalni leti so organizirani iz Kopenhagna za pokrajine Jutland, Funen in Bornholm. Danska ima skupno 13 letališč po celi državi.

Več informacij o najprimernejšem načinu potovanju na Danskem je na voljo na povezavi: Rejseplanen.

Javni prevoz v Kopenhagnu

Javni prevoz v Københavnu je zelo zanesljiv in točen. Nakup vozovnice omogoča uporabo vlaka, podzemne železnice ali avtobusa v roku 1h. Vse, kar morate vedeti, je, koliko con boste prečkali na vaši poti. Najcenejši prevoz iz letališča do središču Kopenhagna je metro (20 min).

Avtobusi
A-avtobusi vozijo po osrednjem Kopenhagnu, in sicer vsakih 3-7 minut, v času prometnih konic (ki je med 07: 00-09: 00 zjutraj in 15: 30-17: 30 v popoldanskih urah) in običajno vsakih 10 minut pred in po konicah. A-avtobusi vozijo cel dan. S-avtobusi vozijo vsakih 5-10 minut v času konic in vsakih 20 minut izven prometnih konic. Običajno vozijo med 6:00 zjutraj in 01:00 ponoči. Nočni avtobusi so na voljo med 1:00-5:00 ponoči in so označeni z oznako N.

Metro
Metro vozi 24/7. Trenutno sta operativni dve liniji. V gradnji je tako imenovani »City Circle line«, ki bo predvidoma dokončan v l. 2018/2019 in bo imel 17 metro postaj. Več informacij na: Metroselskabet.

Vlaki
S-vlaki vozijo med 5:00 zjutraj in 00:30 ponoči. Linija F vozi  vsakih 4-5 minut, linija, B, C in E vozi vsakih 10 minut, in linija H in Bx vozi vsakih 20 minut.

Javni prevoz v manjših mestih in provincah

 • vsa mesta na Danskem so povezana z lokalnimi avtobusi, kot glavnim delom javnega transporta.
 • javni prevozi v bolj redkeje poseljenih področjih so sestavljeni iz regionalnih vlakov in avtobusov.


Taxi
Možnost prevoza s taksijem je omogočena v Kopenhagnu in vseh ostalih večjih mestih. Taksi lahko naročite s telefonskim klicem, na taksi postajališčih ali pa ga pokličete na ulici. Napitnina za voznika taksija je vključena v ceno prevoza.

Vlak
Danska ima visoko razvit železniški sistem na visokem nivoju. Železnica povezuje mesta in različne dele Danske, kakor tudi povezuje Dansko z ostalimi Evropskimi mesti.

Letališča
Danska ima 13 letališč. Največja sta Kopenhagensko in Billundsko letališče. Vsa letališča opravljajo tudi nacionalne prevoze.

Trajekti
Redne povezave s trajekti so na voljo v Nemčijo (Rødby/Puttgarden), Švedsko, Norveško in Poljsko. Rezervacije za avtomobile je priporočljivo narediti tudi v naprej, predvsem v počitniški sezoni. Večino trajektnih kart lahko rezervirate tudi na katerikoli danski železniški postaji. Za potovanje potnikov ni potrebno narediti rezervacij kart.

Mostovi
Eden izmed večji projektov na Danskem je bil izdelava mosta, ki povezuje otok Funen in največji danski otok Zealand na kateremu je mesto Kopenhagen. Danska celina in vsi večji otoki so med seboj povezani z mostovi. Za prehod preko mostov je potrebno plačati mostnino.

Danska in Švedska sta skupaj naredili most, ki povezuje otok Zealand in Švedsko, s čimer je možna direktna povezava teh dveh držav po cesti, brez uporabe trajekta. Most se imenuje Oresund most, po danski regiji Oresund. Več podatkov o mostu lahko vidite na Oresundsbron.

Prometni predpisi
Danci zelo spoštujejo prometne predpise. Pisk avtomobila slišite samo v najnujnejših primerih.

 • Promet se odvija po desni strani vozišča,
 • omejitve hitrosti:
  - naselja: 50 km/h
  - izven naselij: 80 km/h
  - avtoceste: 110 km/h, na nekaterih mestih 130 km/h
   
 • koncentracija alkohola v krvi med vožnjo ne sme presegati 0,5 promila,
 • med vožnjo morajo biti ves čas prižgane luči,
 • med vožnjo je prepovedana uporaba mobilnega telefona (razen s prostoročnim telefoniranjem),
 • obvezna je uporaba varnostnega pasu, spredaj in zadaj. Voznik je odgovoren za potnike mlajše od 15 let, v kolikor ne uporabljajo varnostnega pasu,
 • parkiranje je v večini mest plačljivo, obvezna je uporaba parkirnih listkov (kartic), kjer je parkiranje časovno omejeno in kjer ni parkirnega merilca,
 • vozniki morajo biti pazljivi na kolesarje. Kolesarji in motoristi, ki vozijo naravnost imajo prednost,
 • pešci morajo uporabljati pločnik, oz. pot namenjeno za pešce. Uporabljajo lahko tudi poti za kolesarje in avtomobile samo v primeru, kjer za njih ni urejene ustrezne poti.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Delovni čas

Banke
Banke so med tednom odprte od 10.00 do 16.00 ure, ter ob četrtkih do 17.30 ure. Večina bank na glavnih letališčih in železniških postajah ima daljši delovni čas. Bankomate, ki sprejemajo mednarodne kreditne kartice lahko najdete ob bankah in v večjih trgovskih centrih.

Pošte
Pošte so odprte od 9.00 do 17.00 ali 17.30 ure med tednom, ter do 12.00 ali 13.00 ure ob sobotah.

Trgovine
Večina trgovin je odprtih od 9.30 do 17.30 ali 18.00 ure (ob petkih do 19.00 ali 19.30 ure), nekaj večjih trgovskih centrov je odprtih tudi uro ali dve več. Manjše trgovine se zaprejo ob 14.00 uri ob sobotah, razen vsako prvo soboto v mesecu so odprte do 15.00 ure. Večina večjih trgovskih centrov je odprtih do 17.00 ure vsako soboto. Cvetličarne, pekarne in slaščičarne so odprte tudi ob nedeljah večinoma do 22.00 ure.

 

Poslovni običaji

Sestanki so pomembni, zato se zanje dogovorite in jih kasneje potrdite pisno. Izogibajte se dogovarjanju za sestanke od sredine junija do sredine avgusta v času dopustov. Na sestanek morate priti pravočasno. V primeru zamude partnerje pokličite in jih o tem nemudoma obvestite. Pri prihodu na sestanek se rokujte z vsemi navzočimi, najprej z ženskami. Danci v stikih uporabljajo svoj službeni naziv in priimek. Dokaj hitro preidejo na uporabo lastnih imen. Vsekakor pa počakajte, da vas k uporabi lastnega imena v komunikaciji povabijo oni.

Pred sestankom jim pošljite agendo oz. program srečanja, ki ga ne spreminjajte. Odločitev s strani danskega poslovneža bo sprejeta šele po posvetu z vsemi udeleženci na sestanku. Pri pogovarjanju z njimi vzdržujte stik s pogledom. Komunikacija je neposredna, sestanek se začne z neformalnim pogovorom o vremenu ipd., nato pa hitro preide k poslovnim zadevam.

Če ste povabljeni na večerjo, gostiteljici prinesite rože, čokolado ali dobro vino. Če ste kupili raznovrstno cvetje, naj bo zavito v rdeč papir, s čimer boste naredili dober vtis. Darila odprejo takoj, ko jih dobijo.

Tudi na večerjo pridite pravočasno. Preverite, ali je potrebno sezuti čevlje, preden vstopite v njihov dom. Povprašajte gostitelja oziroma gostiteljico, ali lahko pomagate pri pripravi večerje ali pri pospravljanju krožnikov in kozarcev. Ne začnite jesti, dokler gostitelj ne nazdravi s »Skol«. Pri nazdravljanju dvignite kozarec v višino svojih oči in poglejte svoje sosede v oči.

Danci so ponosni na svoj dom, saj v njem ponavadi veliko postorijo in uredijo sami. Zato so veseli, če jih poprosite, naj vam razkažejo svoj dom. Ob tej priložnosti ne razpravljajte o poslovnih zadevah.

Vir: Kwintessential


Kratki napotki za poslovna srečanja:

 • Danci cenijo temeljitost, predanost in natančnost, tako da morajo biti poročila in predstavitve podrobne in dobro pripravljene,
 • točnost smatrajo za vrlino,
 • dansko delovno okolje je demokratično in odprto, z značilno kratko komunikacijo med managementom in zaposlenimi,
 • Danci so orientirani bolj na rezultate, kot na procese,
 • Individualna iniciativa in dosežki so visoko cenjeni,
 • Danci so prilagodljivi in enako funkcionirajo v skupinah in posamezno,
 • poslovnih daril navadno ne sprejemajo, še manj dajejo,
 • Danci so pri sklepanju in vodenju poslov natančni, neposredni in odprti za različne možnosti,
 • pred zaključkom posla si vzamejo veliko časa za preračunavanje različnih vrst stroškov, izvedbenih rokov in možnih dobaviteljev,
 • izogibajte se poslovnim sestankom med 20. junijem in 10. avgustom, ko se poslovne aktivnosti na Danskem upočasnijo zaradi šolskih počitnic; enako velja za vse državne praznike,
 • odkrito lahko govorite o ceni in plačilnih pogojih. Danci so zelo odprti in z njimi je lahko komunicirati, čeprav potekajo razprave o denarju.


Napotki za poslovno korespondenco:

 • pisma morajo biti naslovljena na podjetje in ne na imenovane osebe, ob prvem pošiljanju pisem,
 • naslednja korespondenca je lahko naslovljena na imenovane posameznike,
 • vse možne spremembe prihoda na sestanek ali odpovedi sestankov morajo biti poslane pisno po faksu ali elektronski pošti,
 • vse ure sestankov morajo biti napisane s 24 urno številko, kar pomeni v kolikor želite sestanek ob 15.30 uri napišite to raje tako, kot pa ob pol-štirih. Tega Danci ne bodo razumeli.
 

Jezik

Uradni jezik je danščina, ki je po izvoru blizu švedščini in norveščini. Vsi poslovneži odlično obvladajo angleščino in nemščino, mlajše generacije pa tudi francoščino in španščino.