Danska

Poslovni obisk Danske

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Danskem

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
1. april veliki četrtek
2. april veliki petek
4. april velika noč
5. april velikonočni ponedeljek
30. april veliki molitveni dan
13. maj vnebohod
23. maj binkoštna nedelja
24. maj binkoštni ponedeljek
25. december božič
26. december božič (dela pros dan)
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 49 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Poslovni običaji

Sestanki so pomembni, zato se zanje dogovorite in jih kasneje potrdite pisno. Izogibajte se dogovarjanju za sestanke od sredine junija do sredine avgusta v času dopustov. Na sestanek morate priti pravočasno. V primeru zamude partnerje pokličite in jih o tem nemudoma obvestite. Pri prihodu na sestanek se rokujte z vsemi navzočimi, najprej z ženskami. Danci v stikih uporabljajo svoj službeni naziv in priimek. Dokaj hitro preidejo na uporabo lastnih imen. Vsekakor pa počakajte, da vas k uporabi lastnega imena v komunikaciji povabijo oni.

Pred sestankom jim pošljite agendo oz. program srečanja, ki ga ne spreminjajte. Odločitev s strani danskega poslovneža bo sprejeta šele po posvetu z vsemi udeleženci na sestanku. Pri pogovarjanju z njimi vzdržujte stik s pogledom. Komunikacija je neposredna, sestanek se začne z neformalnim pogovorom o vremenu ipd., nato pa hitro preide k poslovnim zadevam.

Če ste povabljeni na večerjo, gostiteljici prinesite rože, čokolado ali dobro vino. Če ste kupili raznovrstno cvetje, naj bo zavito v rdeč papir, s čimer boste naredili dober vtis. Darila odprejo takoj, ko jih dobijo.

Tudi na večerjo pridite pravočasno. Preverite, ali je potrebno sezuti čevlje, preden vstopite v njihov dom. Povprašajte gostitelja oziroma gostiteljico, ali lahko pomagate pri pripravi večerje ali pri pospravljanju krožnikov in kozarcev. Ne začnite jesti, dokler gostitelj ne nazdravi s »Skol«. Pri nazdravljanju dvignite kozarec v višino svojih oči in poglejte svoje sosede v oči.

Danci so ponosni na svoj dom, saj v njem ponavadi veliko postorijo in uredijo sami. Zato so veseli, če jih poprosite, naj vam razkažejo svoj dom. Ob tej priložnosti ne razpravljajte o poslovnih zadevah.

Vir: Kwintessential


Kratki napotki za poslovna srečanja:

 • Danci cenijo temeljitost, predanost in natančnost, tako da morajo biti poročila in predstavitve podrobne in dobro pripravljene
 • točnost smatrajo za vrlino
 • dansko delovno okolje je demokratično in odprto, z značilno kratko komunikacijo med managementom in zaposlenimi
 • Danci so orientirani bolj na rezultate, kot na procese
 • individualna iniciativa in dosežki so visoko cenjeni
 • Danci so prilagodljivi in enako funkcionirajo v skupinah in posamezno
 • poslovnih daril navadno ne sprejemajo, še manj dajejo
 • Danci so pri sklepanju in vodenju poslov natančni, neposredni in odprti za različne možnosti
 • pred zaključkom posla si vzamejo veliko časa za preračunavanje različnih vrst stroškov, izvedbenih rokov in možnih dobaviteljev
 • izogibajte se poslovnim sestankom med 20. junijem in 10. avgustom, ko se poslovne aktivnosti na Danskem upočasnijo zaradi šolskih počitnic; enako velja za vse državne praznike
 • odkrito lahko govorite o ceni in plačilnih pogojih, Danci so zelo odprti in z njimi je lahko komunicirati, čeprav potekajo razprave o denarju.


Napotki za poslovno korespondenco:

 • pisma morajo biti naslovljena na podjetje in ne na imenovane osebe, ob prvem pošiljanju pisem
 • naslednja korespondenca je lahko naslovljena na imenovane posameznike
 • vse možne spremembe prihoda na sestanek ali odpovedi sestankov morajo biti poslane pisno po faksu ali elektronski pošti
 • vse ure sestankov morajo biti napisane s 24 urno številko, kar pomeni v kolikor želite sestanek ob 15.30 uri napišite to raje tako, kot pa ob pol-štirih - tega Danci ne bodo razumeli.
 

Jezik

Uradni jezik je danščina, ki je po izvoru blizu švedščini in norveščini. Vsi poslovneži odlično obvladajo angleščino in nemščino, mlajše generacije pa tudi francoščino in španščino.