Kriza v dobavni verigi je prizadela tudi podjetja v Španiji

torek, 09. november 2021
 
Težave v dobavni verigi so prizadele tudi glavna distribucijska podjetja, ki delujejo v Španiji. Nekatera od njih se soočajo s pomanjkanjem izdelkov, predvsem tistih iz Azije, kjer prihaja do zamud v ladijskih pristaniščih.

Ikea ima že težave z dobavo posameznih izdelkov, prav tako tudi trgovska veriga El Corte Ingles, ki je začela omejevati prodajo izdelkov, po katerih je veliko povpraševanje, kot so na primer igralne konzole. Medtem sta svetovna spletna ponudnika, Amazon in Aliexpress, okrepila svojo logistiko, da bi se izognila ozkim grlom.

70 % izdelkov, ki jih ima Ikea v svojem prodajnem portfelju, prihaja iz Evrope, kjer trenutno ni zastojev pri dobavi. Težave pri dobavi so predvsem pri izdelkih, ki prihajajo iz Azije, sem pa sodijo predvsem dodatki za dom. V nekaterih trgovinah v Madridu primanjkuje izdelkov, kot so zavese za prho ali košare za perilo, ki jih verjetno ne bo vse do srede decembra. Takšne motnje v dobavni verigi vplivajo tudi na celotno vrednostno verigo Ikee. Globalna ponudba Ikea sicer ostaja enaka, vendar se lahko razpoložljivost izdelkov razlikuje med trgi in celo med različnimi trgovinami v isti državi. Glede na stalno nestanovitnost in omejitve dobavne verige, se je Ikea osredotočila na zagotavljanje razpoložljivosti najbolje prodajanih izdelkov.

Na nekaterih spletnih prodajnih platformah, kot je na primer El Corte Ingles, pa so začeli omejevati nakup določenih izdelkov, po katerih je veliko povpraševanje. Nakup igralnih konzol je na primer omejen na eno enoto in na eno stranko na posamezno naročilo. Takšna omejitev naj bi preprečila preprodajo po visokih cenah. Veliko modelov igralnih konzol v Španiji ni na zalogi, ne v fizičnih trgovinah, ne na spletu.

Veliki spletni ponudniki se s problemom globalne oskrbe soočajo z drugega zornega kota. Velikana spletne trgovine, Amazon in Aliexpress, krepita svojo logistiko.

Amazon ima na primer floto 85 letal po vsem svetu, ki je skoraj tako velika kot pri nekaterih letalskih družbah. Amazon je podvojil svoje zmogljivosti tudi v pristaniščih, da bi okrepil ladijski promet, kjer je prihajalo do zastojev. Prav tako uporablja posebno tehnologijo, ki omogoča predvidevanje povpraševanja in ustrezno prilagajanje ponudbe.

Kitajski spletni konkurent Aliexpress je lani poleti odprl novo mednarodno letalsko tovorno pot, ki je omogočil, da se je povprečni čas dostave med Kitajsko in Evropo skrajšal za več kot 30 %. To je storil prek svoje logistične družbe, Cainiao. Izdelki, poslani po tej novi poti s Kitajske, dosežejo potrošnike na ključnih evropskih trgih, kot sta Španija in Francija. Aliexpress zakupi povprečno 80 letov na teden, kar mu zdaj omogoča dostavo v največ 10 delovnih dneh za čezmejna naročila, oddana iz Španije. Družba pa je odprla tudi 3 skladišča v Madridu, kar ji omogoča zalogo več milijonov enot za več 10.000 različnih izdelkov mednarodnih prodajalcev.
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike