Lani je na Češkem vrata zaprlo 100 turističnih agencij

torek, 11. januar 2022

Število turističnih agencij na Češkem se je lani zmanjšalo za približno 100 na 605, so sporočili iz češkega Ministrstva za regionalni razvoj. 80 turističnih agencij je leta 2021 ukinilo to dejavnost, 14 jih je razglasilo stečaj, kar je 4 več kot leto poprej, nadaljnjih 13 jih je prenehalo poslovati. Nasprotno pa so bile ustanovljene 3 nove turistične agencije.

V začetku leta 2020, pred izbruhom pandemije koronavirusa, je bilo na Češkem evidentiranih 856 aktivnih turističnih agencij.

Poleg nadaljnjih omejitev potovanj zaradi širjenja COVID-19 se turistične agencije soočajo tudi s težavami pri pridobivanju zavarovanja pred stečajem, ki ga zahteva zakon.

Nekatere turistične agencije, kot je Pantour, so morale zaradi vse večjega pritiska zavarovalnic prenehati s svojim delovanjem.

Češke turistične agencije lahko po novem zaprosijo za državno poroštvo za novo zavarovanje v primeru stečaja, in sicer v okviru programa Zaruka CK, ki je nadaljevanje lanskega programa COVID Zaruka (garancija) CK. Garancijo zagotavlja Nacionalna razvojna banka in se lahko uporablja za zavarovalne pogoje od 1. januarja do 30. junija 2022. Stečajno zavarovanje je postalo nov produkt zavarovalnic, potem ko je leta 2019 propadel britanski organizator potovanj Thomas Cook.
 
V Združenju čeških potovalnih agencij opažajo, da se je finančno stanje turističnih agencij zaradi pandemije močno poslabšalo.

Pred pandemijo so češke turistične agencije po podatkih Združenja zaposlovale okoli 14.400 ljudi. Lani jeseni se je to število zmanjšalo na 5000, najbolj prizadeti pa so bili turistični operaterji.Viri: Factiva, Czech News Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma