Lani rekordna prodaja in rast investicij v industriji čipov

četrtek, 03. februar 2022

Globalni trg polprevodnikov je leta 2021 prvič presegel vrednost 500 mlrd USD, kar po nekaterih izračunih nekoliko presega celo globalni trg pametnih telefonov.
 
Proizvajalci čipov so lani beležili najboljše prodajno leto doslej. Zaradi svetovnega pomanjkanja polprevodnikov in naraščajočega povpraševanja vodilni v industriji pričakujejo, da se bo prodaja polprevodnikov v manj kot desetletju podvojila na več kot 1 trln USD.
 
Pandemija je pospešila trende digitalizacije, tako v osebnem življenju (porast trga video iger) kot v podjetjih, ki vse bolj sprejemajo vse vrste digitalnih orodij. Vse to pa povečuje potrebo po čipih.
 
Globalna prodaja čipov se je v letu 2021 glede na predhodno leto povečala za 25 % na rekordnih 583,5 mlrd USD. Proizvajalci čipov pa kljub 24-urni proizvodnji niso mogli slediti povpraševanju.
 
Dolgotrajno pomanjkanje polprevodnikov naj bi letos povečalo prihodke v industriji za 9 %. Napovedi visoke rasti odražajo pričakovanja naraščajočih količin in višjih cen. Proizvodnje računalniške opreme, pametnih telefonov in avtomobilov, bodo še naprej povpraševale po polprevodnikih, medtem ko bodo industrije drugih izdelkov bolj potrebovale čipe. Velik del rasti prodaje bodo poganjali dražji čipi višjega cenovnega razreda, ki jih potrebujejo nove tehnologije, kot sta strojno učenje in visoko zmogljivo računalništvo.
 
Po podatkih Susquehanna Financial Group LLP, povprečne čakalne dobe za polprevodnike po vsem svetu zdaj presegajo 25 tednov, kar je precej nad normalnim razponom od 10 do 14 tednov.
 
Kot posledica povečanega povpraševanja se bo cena silicijevih rezin, na katerih se proizvajajo polprevodniki, ki jih prodajajo pogodbeni proizvajalci čipov, v povprečju zvišala za od 5 % do 15 %.
 
Po napovedih analitikov bo polprevodniška industrija do leta 2025 ustvarila 692,5 mlrd USD prodaje, do leta 2030 pa že 1 trl USD, kar presega današnjo velikost globalnega trga hitre hrane.
 
Industrija čipov je leta 2021 sprožila tudi rekordno raven kapitalskih izdatkov v višini najmanj 146 mlrd USD. To je več kot dvakrat več kot pred 5 leti.
 
Družba Intel je pred kratkim objavila načrte za izgradnjo novega obrata za proizvodnjo čipov v Ohiu. Sčasoma bo odprla še 8 tovarn v skupni vrednosti okoli 100 mlrd USD. Družba je že obljubila velike naložbe za širitev v Arizoni, Mehiki in Evropi.
 
Družba Tajvan Semiconductor Manufacturing Co. samo letos namerava v proizvodnjo čipov investirati 44 mlrd USD. Trenutno gradi tovarno v vrednosti 12 mlrd USD v Arizoni in 7 mlrd USD vreden objekt na Japonskem. V načrtu ima še širitev proizvodnje na Kitajskem in Tajvanu, razmišlja pa tudi o novi tovarni čipov v Evropi.
 

 
Južnokorejska družba Samsung je pred kratkim napovedala naložbo v vrednosti 17 mlrd USD v Taylorju v Teksasu, hkrati pa povečuje zmogljivost v svojih domačih obratih. V naslednjih 3 letih namerava družba vložiti več kot 205 mlrd USD v proizvodnje čipov.
 
Nove naložbe pa napovedujejo tudi družbe Texas Instruments Inc., Micron Technology Inc. in druge.


Viri: Factiva, Bangkok Post, Gartner Inc.

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav