Latvijski turizem zaostaja za drugimi baltskimi državami

četrtek, 10. februar 2022

Latvijski gostinski in turistični sektor zaradi omejitvenih ukrepov proti pandemiji COVID-19 in neustrezne vladne politike, ne more več konkurirati Litvi in Estoniji. 
 
Pred pandemijo je latvijski turistični in gostinski sektor v zunanjetrgovinsko bilanco prispeval okoli 1 mlrd EUR, lani pa je ta znesek upadel na okoli 100 mio EUR.
 

Kljub dejstvu, da Latvija veliko vlaga v svojega nizkocenovnega letalskega prevoznika AirBaltic, je bilo lani skupno število potnikov, ki jih oskrbujejo litovska letališča, višje kot na latvijskem letališču Riga. To se še nikoli ni zgodilo v zadnjih 30 letih, je povedal vodja latvijskega združenja za hotelirstvo in turizem, Janis Naglis.

Latvija je edina država v Evropski uniji, kjer je turizem v letu 2021 upadel več kot na začetku pandemije leta 2020. Po besedah Naglisa je to posledica nedosledne vladne politike, zaradi katere sta Latvijo v turizmu prehiteli tako Litva kot Estonija.
 
Latvijci zdaj na počitnice odhajajo v sosednje države, medtem pa lokalni hoteli zapirajo svoja vrata. Latvijska podjetja svoje korporativne dogodke raje organizirajo v Litvi in Estoniji, saj je organizacija teh dogodkov tam dovoljena. Prav tako je v teh dveh baltskih državah dovoljeno organizirati tudi športne dogodke in vadbene tabore, medtem ko v Latviji ta segment turizma zaradi omejitvenih ukrepov stagnira.
Tudi ruski turisti sedaj več potujejo v Estonijo, ki omogoča vstop v državo tudi tistim potnikom, ki so cepljeni s cepivom Sputnik.
 
Turistični sektor Latvije je od pristojnih ministrov zahteval odstop, saj menijo, da so odločitve vlade neustrezne. 9 latvijskih turističnih in gostinskih združenj je zahtevalo, da odstopita tako latvijski finančni minister Janis Reirs kot latvijski minister za zdravje Daniels Pavluts.
 


Viri: Factiva, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma