Letališče v Bratislavi v času korona krize ponuja storitve parkiranja za tuja letala

torek, 19. maj 2020


Na Slovaškem so del letališča v Bratislavi spremenili v parkirišče za tuja letala, da bi vsaj malo nadomestili izgubo, ki jo je povzročila pandemija korona virusa.

Letališče v Bratislavi, ki je v letu 2019 prepeljalo 2,29 mio potnikov, je že od 13. marca 2020 zaprto, tako za redne kot tudi za čarterske lete. 

Na letališču je trenutno parkiranih približno 20 letal dveh letalskih prevoznikov; nemškega Eurowings in avstrijskega Austrian Airlines, še dodatnih 50 letal bo na parkirišče prispelo v kratkem. 

Slovaški minister za transport Andrej Doležal pojasnjuje, da takšne storitve prinašajo dodaten prihodek. Cena parkiranja namreč znaša približno 1.500 EUR na mesec za vsako letalo. Kot je povedal direktorja letališča Jozef Pojedinec, so se prihodki letališča letos aprila zmanjšali na 1 % prometa, ki so ga ustvarili v aprilu 2019. Maja bodo po njegovih napovedih beležili podobne rezultate. Letos bodo na letališču po napovedih sprejeli le med 700.000 in 800.000 potnikov, kar predstavlja ogromen padec v primerjavi z letom 2019, ko so beležili drugi najboljši rezultat v zgodovini letališča. Odpuščanja pa zaradi zmanjšanih prihodkov na letališču še ne načrtujejo.

Največji letalski prevoznik na letališču je irska nizkocenovna letalska družba Ryanair.Slovaško Ministrstvo za transport razmišlja o oddaji letališča MR Stefanik v Bratislavi v najem zasebnemu vlagatelju in sicer za obdobje 25 do 30 let. Letališče nujno potrebuje investicije v vrednosti od 10 do 100 mio EUR, a jih letališče nima, država pa ima omejene možnosti v zvezi s tem zaradi pravil o državni pomoči. Vstop zasebnega investitorja je tako edina priložnost, da letališče v trenutnih razmerah opravi več letov. Zaradi korona krize so bili vsi pogovori s potencialnimi investitorji zaustavljeni, a se že pripravljajo na njihov ponovni začetek.

Viri: Factiva; Tlacova Agentura Slovenskej Republiky, CTK - Czech News Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike