Litvanska skupina Ignitis je postavila doslej največji sončni park v baltskih državah

četrtek, 01. oktober 2020

Podjetje Ignitis Gamyba iz Litve, ki ga upravlja mednarodna energetska družba Ignitis Group, je postavilo 3 MW sončno elektrarno v bližini mesta Obeniai v Litvi. Dovoljenje za proizvodnjo električne energije je podjetje prejeto 28. septembra 2020, zato bodo kupci platforme Ignitis Saules parkai (Ignitis Solar Parks) lahko kmalu začeli uporabljati zmogljivosti te elektrarne.

Po priključitvi nove 3 MW sončne elektrarne k obstoječi 1 MW sončni elektrarni, ki obratuje od poletja, je sončni park Obeniai s 4 MW trenutno največji sončni park v Litvi in hkrati tudi baltskih državah. Sončni park z zmogljivostjo 4 MW stoji na skupni površini približno 5,5 ha.

Izvršni direktor Ignitis Gamyba, Rimgaudas Kalvaitis, je v izjavi za javnost povedal, da jih veseli, da s svojimi deli prispevajo k napredku sončne energije v Litvi. Spomladi so že postavili sončno elektrarno z močjo 1 MW, odjemalci pa lahko uporabljajo proizvedeno zeleno električno energijo že od začetka letošnjega poletja. V drugem delu projekta je ekipa Ignitis Gamyba s 16 ljudmi v enem mesecu namestila skoraj 10.000 sončnih modulov. Druga pogodbena dela je opravila družba Eternia Solar, ki zastopa podjetje I + D Energias v Litvi.

Novi 4 MW sončni park naj bi po ocenah proizvedel do 100 GWh električne energije in zmanjšal emisije toplogrednih plinov za 74.000 ton v celotnem življenjskem ciklu.

Z namestitvijo 3 MW sončne elektrarne bi lahko električno energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov, uporabljalo 1.500 do 2.000 družin. Na voljo pa ne bo le zasebnim odjemalcem, temveč tudi poslovnim uporabnikom, kot so podjetja, občine, vrtci, šole in vsi ostali, ki želijo uporabljati čisto električno energijo.

Po vsej verjetnosti to ne bo zadnja stopnja razvoja sončnega parka v mestu Obeniai. Če se bo povpraševanje po oddaljenih sončnih elektrarnah še naprej povečevalo, se lahko zmogljivost obstoječega sončnega parka poveča na 6,5 ??MW.

Platforma Ignitis Saules parkai daje vsakemu prebivalcu države, ne glede na to, ali živi v svoji hiši ali stanovanju, možnost, da kupi del sončne elektrarne iz sončnega parka in hkrati postane oddaljeni potrošnik-proizvajalec. To je prvi geografsko oddaljen projekt sončne energije na svetu, ki deluje v nacionalnem merilu.

Na platformi Ignitis Saules parkai lahko prebivalci kupijo ali najamejo del sončne elektrarne, ki ga ponuja kateri koli razvijalec. Da bi natančno ocenili, kakšno moč potrebuje posamezni uporabnik, kalkulatorji na spletnem mestu pomagajo izračunati električno moč in prednosti za vsakega posebej. Statistični podatki kažejo, da platforme Ignitis Saules parkai ne uporabljajo samo prebivalci večstanovanjskih stavb, temveč tudi prebivalci posameznih hiš. Nakup takšnih elektrarn podpira država, kupci pa lahko dobijo tudi subvencijo s strani Agencije za upravljanje okoljskih projektov.

Viri: Factiva, Lithuanian News Agency - ELTA

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije