Litva

Predstavitev gospodarstva Litve

Predstavitev države

Uradni naziv: Lietuvos Respublika / Republika Litva
Mednarodna oznaka: LT / LTU
Glavno mesto: Vilnius (Vilna)
Velikost (km2): 65.300
Prebivalci (mio): 2,8
Uradni jezik: Litvanski
Vera: Rimskokatoliška 77,2 %, pravoslavni 4,1 %, protestanti 1,9 %, ostali in nopredeljeni 16,8 % 
BDP na prebivalca: 17.471 EUR (2020)
Denarna enota: Evro (EUR) - od 1.1.2015  dalje
Čas: GMT + 2 (1 uro pred Slovenijo)
Klicna številka: 370 

Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Vilnius 542.000
Kaunas 375.000
Klaipeda 192.000
Siauliai 131.000

 

Politična ureditev

Pravni sistem:

11. marca 1990 je parlament glasoval za ponovno vzpostavitev litovske neodvisnosti. Nova ustava je bila sprejeta 25. oktobra 1992.

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Seimas) ima 141 članov. 71 je izvoljenih neposredno, 70 pa je izvoljenih po proporcionalnem sistemu. Stranke potrebujejo 5% glasov za vstop v parlament, z izjemo strank, ki predstavljajo narodnostne manjšine. Volilno pravico imajo vsi litovski državljani starejši od 18 let.

Volitve:

Zadnje volitve so potekale oktobra 2020 (parlamentarne) in maja 2019 (predsedniške). Naslednje parlamentarne volitve bodo oktobra 2024; naslednje predsedniške pa v letu 2024.

Vodstvo države:

Predsednik je izvoljen neposredno. Zadnje predsedniške so potekale 12. in 26. maja 2019. V drugem krogu je zmagal Gitanas Nauseda in tako premagal zmagovalko prvega kroga predsedniških volitev, Ingrido Šimonyte. 

Izvršilna oblast:

Zadnje volitve so potekale 11. in 25. oktobra 2020. Največ glasov je dobila Domovinska unija, ki skupaj z Liberalnim gibanjem in Svobodno stranko tvori novo koalicijo, Skupaj imajo 74 od 141 sedežev v parlamentu.

Predsednica vlade: Ingrida Šimonyte (Domovinska unija - Homeland Union).

 

V letu 2004 se je Litva priključila EU in NATO, je pa tudi članica WTO (World Trade Organization). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU.


Vir: EIU; Factiva, februar 2021.
 

Gospodarska politika vlade

Kratkoročno se vlada ukvarja predvsem z zajezitvijo širjenja korona virusa, blaženjem gospodarskih posledic, ki jih je pandemija povzročila in s programom cepljenja. Latvija si je zastavila ambiciozen cilj, da do poletja precepi 70 % prebivalstva.

Srednjeročno ima litvanska vlada dva strateška cilja: gospodarsko preobrazbo in zmanjšanje neenakosti.

Najprej se bo država osredotočila na gospodarsko preobrazbo. Na Evropskem svetu se je predsedniku uspelo dogovoriti za financiranje, ki ga bodo usmerili v gospodarsko preoblikovanje, pa tudi v reševanje starih problemov, kot so neustrezna kakovost izobraževanja ter socialna in regionalna izključenost. Sredstva bodo namensko uporabili in vlagali tam, kjer obstajajo predpogoji za razvoj podjetij z višjo dodano vrednostjo, v različne podjetniške inkubatorje in v izobraževanje.

Druga prednostna naloga vlade je zmanjšanje neenakosti. Dohodkovna neenakost je velika in zaostaja za povprečjem EU. Potrebni so različni davčni ukrepi, kot je dosledno povečevanje dohodka, oprostitve davka in indeksacija pokojnin.

Cilj reform je doseči boljše rezultate na omenjenih področjih v smislu kakovosti, povečati konkurenčnost države, povečati učinkovitost uporabe javnih virov ter zagotoviti dolgoročno vzdržnosti javnih financ. Vir: EIU; Factiva, februar 2021.

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge