Litva je po številu kripto podjetij na vrhu v EU

četrtek, 14. december 2023
 

Litva je v EU na samem vrhu po številu kripto podjetij 

Litva je za Poljsko 2. država v EU po številu registriranih kripto podjetij.

V Litvi se je v zadnjih letih znatno povečalo število kripto podjetij. V letu 2020 jih je bilo zgolj 9, konec leta 2022 pa že 850.

Glede na tveganja so Centralna Banka Litve, ministrstvo za finance in FNTT sprožili spremembe zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, na podlagi katerih je bil leta 2022 poostren pravni okvir. To je privedlo do zmanjšanja števila kripto podjetij na 200 v začetku leta 2023, vendar se je število do decembra 2023 ponovno znatno povečalo na 540 podjetij. 

 

Kripto sredstva se uporabljajo tudi kot orodje za pranje denarja in goljufije 

Dejavnosti sektorja kripto sredstev so sicer inovativne, vendar se kripto sredstva pogosto uporabljajo tudi kot orodje za pranje denarja in goljufije.

Litovska služba za preiskovanje finančnega kriminala (FNTT) je v zadnjem letu opravila inšpekcijske preglede pri 24 kripto podjetjih.

Inšpekcijski pregledi so pokazali, da je na enem naslovu registriranih tudi več kot 12 podjetij. Skoraj tretjina teh podjetij ima le enega ali dva zaposlena.

Zaradi kršitev zakona Republike Litve o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma so naložili globe 12 podjetjem. Dobili so od 2.700 EUR do 220.000 EUR. Dvema podjetjema sta bila izrečena opozorila. Skupni znesek glob je znašal skoraj 500.000 EUR.

 

Litovske oblasti zaostrujejo pogoje za delovanje kripto podjetij 

Glede na znatno povečanje tveganja sektorja kripto sredstev litovske oblasti zaostrujejo zahteve za podjetja, ki zagotavljajo te storitve v Litvi.

Centralna banka Litve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za finance in služba za preiskovanje finančnega kriminala (FNTT) opozarjajo, da je potrebno takojšnje ukrepanje, sicer lahko stanje negativno vpliva na ugled Litve, na finančni sistem države, naložbeno ozračje in mednarodna fintech podjetja, ki delujejo v Litvi.

Za obvladovanje tveganj bodo v Litvi zagotovili strožji nadzor kripto podjetij.

Finančne institucije bodo lahko prepoznale potencialno pranje denarja in financiranje terorizma ter učinkoviteje posredovale podrobnejše informacije FNTT. To bo omogočilo hitrejše preiskave in preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj v prihodnje, ustvarilo predpogoje za trajnostni razvoj sektorja kripto sredstev kot dela širšega fintech ekosistema Litve ter zagotovilo večjo preglednost in višje standarde kakovosti v sektorju.

Kripto podjetja bodo dolžna vzdrževati kapital v višini najmanj 125.000 EUR. FNTT lahko prekine ali prepove eno ali več storitev zaradi kršitve zakona. Trenutno takšni ukrepi veljajo le za licencirana kripto podjetja.
Viri: Factiva, Lithuanian News Agency – ELTA, Business World Agency

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju IKT

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na litovski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: