Litva

Gospodarske panoge Litve

Priložnosti na trgu


 
Perspektivna področja za izvoznike in tuje vlagatelje so:

Transport: Razvoj prometne infrastrukture in njena integracija v evropsko omrežje sta podprta s sredstvi EU. Glavni projekt razvoja prometne infrastrukture je Rail Baltica. Priložnosti za tuja podjetja vključujejo načrtovanje, okoljsko svetovanje, finančno načrtovanje, arhitekturo, storitve inženirskega oblikovanja, projektno in komercialno upravljanje, gradnjo, vzdrževanje in usposabljanje.
 
Razvoj in raziskave ter inovacijske tehnologije: EU je Litvi namenila znatna sredstva za raziskave in razvoj ter inovacije. Sredstva EU imajo prednost za področja trajnostnega okolja, zdravstvenega varstva in biotehnologije, agro-inovacij in prehrane, naprednih proizvodnih procesov in materialov, prometa, logistike, IKT in izobraževanja.

Pametna mesta: Pametna mesta v Litvi so dolgoročen projekt, ki ga podpira litovska vlada in se delno financira iz sredstev EU. Vilnius ima eno najhitrejših internetnih povezav na svetu in je nedavno prejel donacijo IBM-a v okviru projekta "Smart Vilnius". Namenjena je nadgradnji prometa in njegovega upravljanja, pa tudi razvoju podatkovne infrastrukture. Priložnosti za tuja podjetja vključujejo pametno upravljanje, pametno razsvetljavo in razvoj mestnih prostorov.

Trgovina na drobno in izdelki široke potrošnje: Večja kupna moč potrošnikov, potrošniška osredotočenost h kakovostnim izdelkom, na novo razviti trgovski centri in obstoječa mreža nakupovalnih središč so odlična priložnost za izvoz izdelkov široke potrošnje, predvsem oblačil in obutve, avdio in video opreme, električnih gospodinjskih aparatov ter pohištva.

Dobava glavnim industrijskim sektorjem: Litva ima močno in dobro razvito industrijo. Obstajajo potencialne priložnosti za dobavo predvsem v sektorjih živilske, kemične, lesne, tekstilne in kovinske industrije.
 


Gospodarstvo

Litva se je pridružila EU leta 2004 in kmalu po tem je država doživela znatno rast skupaj s hitro posodobitvijo svojega gospodarstva. Litva je od držav EU najhitreje okrevala po gospodarski recesiji, predvsem zaradi uspešnega bančnega sistema in raznolikega industrijskega sektorja.
Litva ima sicer majhno, odprto gospodarstvo, na katerega močno vplivajo zunanji dejavniki kot so gospodarski rezultati njenih glavnih trgovinskih partneric.

 

Struktura BDP

Kmetijstvo prispeva 3 % BDP in zaposluje 7,6 % aktivne delovne sile. Glavni kmetijski pridelki so pšenica, ječmen, krompir, sladkorna pesa in vino. Pomembni segmenti kmetijskega sektorja so še govedoreja, ovčereja, prašičereja in gozdarstvo. Njive in trajni nasadi pokrivajo 3 mio ha.

Storitveni sektor prispeva 68 % BDP in zaposluje 67,5 % aktivnega prebivalstva. Najpomembnejši segment storitvenega sektorja je IKT. 


Vir: EIU; Factiva, junij 2020.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor prispeva 29 % BDP in zaposluje 24,9 % aktivnega prebivalstva. Glavne industrijske panoge so proizvodnja elektronskih izdelkov, kemična in strojna industrija, obdelava kovin, proizvodnja gradbenega materiala in gospodinjskih aparatov, ter živilska, tekstilna in pohištvena industrija. Pomembna segmenta sta tudi rafinerija nafte in ladjedelništvo.

V letu 2019 je Litva dosegla 4,9 % rast industrijske proizvodnje. V letu 2020 naj bi industrijska proizvodnja upadla za -4,9 %. V letu 2021 bo rast industrijske proizvodnje po napovedih dosegla 5,5 %, v letu 2022 pa 4,8 %.

Predstavljamo dve gospodarski panogi na litovskem trgu:

 

Živilska industrija - sladoledi in zamrznjene sladice

Litovski maloprodajni trg sladoledov in zamrznjenih sladic se bo v letu 2019 predvidoma povečal za 1 % in dosegel vrednost 72 mio EUR. Volumensko naj bi se trg v letu 2019 zmanjšal za 1 % in dosegel obseg 13.500 ton.

Na trgu narašča zanimanje potrošnikov za bolj zdrave različice sladoleda, kot je na primer veganski sladoled. Največjo rast prodaje dosega segment sladoledov na vodni osnovi, ki se mu bo v letu 2019 maloprodaja predvidoma povečala za 4 %. 
Cene sladoledov in zamrznjenih sladic so se v letu 2019 povečale povprečno za 3 % na enoto. 

Analitiki napovedujejo, da bo litovski trg sladoledov in zamrznjenih sladic v obdobju 2019-2024 rasel po 2 % povprečni letni stopnji.

Največji konkurent na maloprodajnem trgu sladoledov in zamrznjenih sladic v Litvi je podjetje Unilever Lietuva Distribucija UAB, ki ima v letu 2019 na trgu 24 % tržni delež. Podjetje ima na trgu širok nabor izdelkov priljubljenih blagovnih znamk, kot so Karaliski, Baltija in Magnum. Kljub temu je podjetje v letu 2019 izgubilo velik tržni delež v trgovskih verigah Maxima in Lidl, predvsem zaradi široke ponudbe cenovno dostopnih izdelkov trgovskih blagovnih znamk. Litovski potrošniki so namreč cenovno zelo občutljivi, hkrati pa raste tudi njihovo zaupanje v kakovost, ki jo ponujajo sladoledi trgovskih blagovnih znamk.

Kljub naraščajoči prodaji in visokemu tržnemu deležu cenovno ugodnih sladoledov trgovskih blagovnih znamk, je v Litvi opazen trend naraščanja povpraševanja po »premium« sladoledih in zamrznjenih sladicah, pri čemer lokalni potrošniki iščejo vedno nove okuse in izdelke. Cene izdelkov v tem segmentu so v Litvi razmeroma v primerjavi z drugimi državami.

Tržni deleži v letu 2019 glede na vrednost maloprodaje (v odstotkih)


Podjetja na trgu:

 • Klaipedos Pienas AB 
 • Lidl Lietuva UAB                     
 • Maxima LT UAB       
 • Nestlé Baltics UAB                                
 • Palink UAB                          
 • Pieno Zvaigzdes AB                              
 • Premia KPC AB                      
 • Unilever Lietuva Distribucija UAB         
 • Vikeda UAB                                  

 
Največja podjetja v živilski industriji v Litvi (2018)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Kauno Grudai Ab 331,58
Roquette Amilina Ab 179,63
Norvelita Uab 160,99
Pieno Zvaigzdes Ab Filialas 132,10
Krekenavos Agrofirma Ab 122,33
Marijampoles Pieno Konservai Uab 102,35
Mazeikiu Pienine Pieno Zvaigzdes Ab Filialas 99,83


Največja podjetja na področju maloprodaje hrane v Litvi (2018)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Maxima Lt Uab 1.696,21
Palink Uab 685,57
Norfos Mazmena Uab 485,70
Rimi Lietuva Uab 334,01
Lidl Lietuva Uab 329,97
Cia Market Uab 50,59
Travel Retail Vilnius Uab 48,57
 

Vir: Factiva, september 2019.
 

Lesno predelovalna in pohištvena industrija

Lesno predelovalna in pohištvena industrija sta zelo stari in tradicionalni industriji v Litvi. Država ima ugodne pogoje za predelavo lesa, saj je skoraj tretjina ozemlja Litve pokrita z gozdovi.

Litovsko lesno predelovalno in pohištveno industrijo odlikujejo sodobne proizvodne zmogljivosti in visoko usposobljena delovna sila. Litovski proizvajalci pohištva proizvajajo široko paleto pohištvenih izdelkov in večino, preko 85 % proizvodnje izvozijo. Največ pohištva Litva izvozi na Švedsko, v Združeno kraljestvo in na Dansko. Te tri države predstavljajo skoraj 60 % skupnega izvoza pohištva. V letu 2018 je Litva skupno izvozila za 2,1 mlrd EUR pohištva, kar predstavlja 7,5 % celotnega izvoza države.

Litva je tudi peti največji dobavitelj družbe IKEA na svetu. V industriji deluje okoli 900 podjetij, od tega jih je večina, 97,5 % malih ali srednje velikih. Pohištvena industrija prispeva 2,5 % državnega BDP in zaposluje približno 27.000 delavcev ali 2,9 % vseh zaposlenih.

Nove investicije v litovsko pohištveno industrijo v letu 2019:

 • Litovsko podjetje za proizvodnjo Fitsout načrtuje gradnjo svoje druge tovarne. Podjetje pričakuje, da bo imelo v letu 2019 10 mio EUR prihodkov, z novo tovarno pa naj bi se letni prihodek do leta 2023 povečal na 50-60 mio EUR. Fitsout ima svoje prodajalne tudi v ZDA, Italiji in v Franciji.
 • Litvanski pohištveni proizvajalec Narbutas International namerava investirati 20 mio EUR v širitev proizvodnih kapacitet ter dodatnih 10 mio EUR v novo opremo. Nova investicija naj bi podvojila prihodke podjetja, ki v letu 2019 pričakuje okoli 102 mio EUR prihodkov.
 • Litovski proizvajalec pohištva Kauno Baldai bo investiral 25 mio EUR v novo tovarno, ki bo stala na 30,000 m2 in bo ustvarila 400 novih delovnih mest. Konec leta 2018 je podjetje zaposlovalo 374 delavcev, kar je 15 % več kot leto prej. Gradnja nove tovarne naj bi bila predvidoma končana leta 2021. Kauno Baldai je imel v prvi polovici leta 2019 10,7 mio EUR prihodkov, kar je 33 % več na medletni ravni. V letu 20219 naj bi prihodek podjetja znašal okoli 20 mio EUR, v prihodnjih petih letih pa naj bi podjetje z novo tovarno prihodke podvojilo .
 • EBRD in litovska banka Citadele Bank sta enemu največjih pohištvenih podjetij v Litvi, Vilniaus Baldai, odobrila 37,8 mio EUR posojila za izgradnjo nove tovarne. Ta bo stala na površini 73.000 m2, vrednost investicije je ocenjena na 50 mio EUR. Podjetje Vilniaus Baldai skoraj vse pohištvo proizvaja za švedsko podjetje IKEA.
 • IMG Group, hčerinska družba največjega norveškega proizvajalca pohištva Ekornes Group, je v letu 2019 odprla svoj prvi proizvodno logistični center v Litvi in sicer v prosto ekonomski coni Panevezys na severu Litve. Norvežani so v novo tovarno pohištva, ki izdeluje sedežne garniture in stole, ter zaposluje 125 ljudi, vložili več kot 10 mio EUR. IMG Group že razmišlja o širitvi centra na 8,7 ha, kar je skoraj dvakrat več od sedanje površine.
 • Litovski proizvajalec pohištva Freda je v prosto ekonomski coni Kaunas odprl novo tovarno Geras Baldu Fabrikas. Družba je v novo tovarno, ki jo odlikuje visoka stopnja avtomatizacije, vložila 53 mio EUR. Trenutno je v njej zaposlenih 70 ljudi, v treh letih pa naj bi se število povečalo na 240. V družbi pričakujejo, da bodo prihodki nove tovarne v treh letih skupno dosegli 240 mio EUR. Freda trenutno zaposluje skupno 600 ljudi, v glavnem pa izdeluje pohištvo za švedsko podjetje IKEA.

Največja podjetja na področju pohištvene industrije v Litvi (2018)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Klaipedos Mediena Ab 123,12
Silutes Baldai Ab 119,44
Freda Ab 112,10
Vilniaus Baldai AB 67,40
Theca Furniture Uab 60,11
Visagino Linija Uab 57,42
Germanika Uab 53,14


Največje trgovine s pohištvom v Litvi (2018)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Felit Uab 83,35
Meblorama Uab 21,84
Gintaro Baldai Uab 12,20
Aika Dovanos Uab 9,72
Klaipedos Baldu Prekyba Uab 9,59
Dubingiai Uab 6,86
Amatras Uab 6,80
  

Vir: Factiva, september 2019.

 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje