Laserska industrija je eden vodilnih visokotehnoloških sektorjev v Litvi

četrtek, 28. marec 2024
 

Litovska laserska industrija je močno vpeta tako v gospodarstvo kot v akademsko sfero 

Litovska laserska industrija je eden najbolj razvitih in najmočnejših visokotehnoloških sektorjev v državi in zbuja vse večjo mednarodno pozornost.

V sektorju deluje približno 60 podjetij in 1.600 visoko-kvalificiranih strokovnjakov.

Sektor 90 % izdelkov izvozi v več kot 100 držav po vsem svetu.

Litovska laserska industrija je močno vpeta ne samo v gospodarstvo, temveč tudi v akademsko sfero.

Kar 95 od 100 najboljših svetovnih univerz uporablja laserske tehnologije, razvite in izdelane v Litvi. Litovske laserje je mogoče najti v Nasi, CERN-u in drugih institucijah svetovnega razreda.

V zadnjem desetletju je litovska laserska industrija močno napredovala v segmentu industrijskih laserjev, pri čemer industrijski laserji zdaj predstavljajo skoraj polovico celotne industrijske prodaje.  
 

Podjetja v litovskem laserskem sektorju slovijo po številnih mednarodnih dosežkih 

Letos je litovsko podjetje Ekspla prejelo mednarodno nagrado za najboljši laser na svetu.

FemtoLux 30 femtosekundni laser, ki ga proizvaja podjetje Ekspla, je bil razglašen za zmagovalca v kategoriji laserjev in prejel mednarodno nagrado SPIE Prism Awards 2024. Podelitev nagrad poteka vsako leto v sodelovanju s SPIE Photonics West v San Franciscu v Kaliforniji.

Ta laser je inovacija v laserskem svetu, saj je to prvi laser, ki se hladi s freonom namesto z vodo. Gre za tehnologijo, ki se je prej uporabljala v polprevodniški in vojaški industriji.Ekspla že več kot 30 let proizvaja svetovno priznane laserje, laserske sisteme in izdelke laserske elektronike ter vsako leto proda vedno več laserjev za industrijsko uporabo.

Ob dosežku je podjetju čestitala tudi litovska ministrica za gospodarstvo in inovacije Aušrine Armonaite in ob tem dejala, da to mednarodno priznanje odpira več priložnosti za rast litovskega laserskega sektorja. 
 

Litva se je letos prvič predstavila na sejmu Photonics West 2024 v San Franciscu 

Letos februarja se je Litva prvič predstavila tudi na svetovnem sejmu laserjev Photonics West 2024 v San Franciscu v Kaliforniji v ZDA.
Na sejmu se je predstavilo 23 podjetij iz litovskega laserskega sektorja.

ZDA so zelo pomemben trg za litovsko lasersko industrijo. V zadnjih letih je Litva izvozila približno 16 % svoje laserske proizvodnje v ZDA, kar je leta 2022 znašalo več kot 32,5 mio EUR.

Photonics West je ena največjih svetovnih sejmov za fotoniko in laserske tehnologije. Privablja podjetja, strokovnjake in znanstvenike z vsega sveta. 

 

Litva seli svoje tehnološko strokovno znanje in izkušnje v Silicijevo dolino 

Litva je januarja 2024 razširila svojo prisotnost v Silicijevo dolino z ustanovitvijo Innovation Hub Lithuania.

Ta platforma bo služila kot most za povezovanje ameriških podjetij in akademskih krogov s partnerji iz litovskega inovacijskega ekosistema. To je prva tovrstna litovska poslovna platforma, namenjena povezovanju litovskih tehnoloških inovatorjev s potencialnimi partnerji.

Litovsko tehnološko središče je začelo svoje dejavnosti 31. januarja kot član Nordic Innovation House v Palo Altu v Kaliforniji.

Letos si je Litva na lestvici IMD World Talent Ranking zagotovila 23. mesto med 64 državami, v Indeksu globalne inovativnosti pa 34. mesto med 132 državami na svetu.

InnoHub Lithuania je pobuda, ki jo je sprožila Innovation Agency Lithuania, neprofitna agencija, ki deluje pod litovskim ministrstvom za gospodarstvo in inovacije. Prizadeva si za pospešitev rasti litovskih podjetij, ki delujejo na področju visoke tehnologije, zlasti laserske tehnologije, IKT in znanosti o življenju.

Namen InnoHub Litva je zagotavljati celovito podporo litovskim podjetjem, ki želijo izvažati v ZDA, hkrati pa bo to lokalna točka za ameriška podjetja, da se povežejo z litovskimi visokotehnološkimi podjetji.
Viri: Factiva, ELTA

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Globalni trendi na področju IKT

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na litovski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: